Last minute Brexit-megállapodást vár a Capital Economics

Londoni pénzügyi elemzők szerint nem indokolt, hogy a piacok jelentős fordulópontként értékeljék az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójának minapi nyilatkozatát, amelyben az uniós tisztviselő „példátlanul szoros” kapcsolatokat ígért Londonnak a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra.

Michel Barnier e hét közepén tett berlini látogatásán úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió kész olyan jellegű partnerségi viszonyrendszer fenntartására az Egyesült Királysággal, amilyent külső országgal még soha nem alakított ki – Barnier nyilatkozata után a font azonnal egy százalékkal erősödött a dollárral szemben.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics pénteken összeállított helyzetértékelésében azonban úgy vélekedett, hogy jóllehet Barnier kijelentése jelent valamelyes biztosítékot a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének elkerülhetőségére, több okból sem tekinthető azonban jelentős mérföldkőnek a Brexit-folyamatban.

A ház szerint az egyik ilyen ok az, hogy a bizottsági főtárgyaló nyilatkozata nem újdonság: Barnier már hetekkel ezelőtt is „példa nélkül álló” kapcsolatrendszert javasolt Londonnak, de ugyanabban a nyilatkozatában „kurtán el is intézte” a brit kormány nem sokkal korábban összeállított megállapodási javaslatcsomagját.

Az EU-nak nem igazán tetszik a brit fehér könyv

Mindemellett az Európai Unió tett ugyan bizonyos engedményeket Londonnak a tárgyalások során – ezek közé tartozik, hogy a brit kormány már az EU-tagság megszűnése utáni átmeneti időszakban tárgyalhat külső országokkal kereskedelmi megállapodásokról, és meg is köthet ilyen egyezségeket -, a legtöbb engedményt azonban eddig az Egyesült Királyság tette a Brexit-tárgyalásokon, és jelenleg nincs is jele annak, hogy ebben változás lesz.

Ráadásul Barnier sokkal borúlátóbb a tárgyalási folyamat legkritikusabb kérdésében, az Észak-Írország és Írország közötti határellenőrzés visszaállításának elkerülhetősége ügyében – hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A ház szerint mindezt tetézi az a tény, hogy ha lesz is megállapodás London és az EU között a Brexit utáni időszak kapcsolatrendszeréről, nincs garancia arra, hogy azt a brit parlament elfogadja. Mindezt egybevetve a Capital Economics elemzői közölték: bár továbbra is derűlátó módon ítélik meg a Brexit-megállapodás elérésének esélyeit, véleményük szerint azonban az egyezséget valószínűleg csak az utolsó pillanatban sikerül majd tető alá hozni, így a Brexittel összefüggő gazdasági bizonytalanságok még eltartanak egy ideig.

A ház szakértői hangsúlyozták: ez a fő oka annak az előrejelzésüknek, hogy a Bank of England monetáris tanácsa 2019 májusa előtt nem módosítja újból az alapkamatot. A cég erre a feltételezésre alapozva tartja fenn azt a prognózisát, hogy a font az idei évet a jelenleginél kissé gyengébben, 1,25 dollár/font, illetve 1,09 euró/font árfolyamon zárja.

A brit jegybank a 0,25 százalékos kamatszintről indult jelenlegi szigorítási ciklusban eddig kétszer, tavaly novemberben és idén augusztusban emelte alapkamatát, amely jelenleg 0,75 százalék. Az ebben a hónapban végrehajtott kamatemelés mindössze a második volt a Bank of England részéről az elmúlt évtizedben.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »