Trump egyoldalúan tárgyalt Kanadával, nincs egyezmény

Egyelőre eredménytelenül zárult az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásának pénteki fordulója kanadai és amerikai tisztviselők között. Amerikai tisztviselők közölték, hogy a jövő héten folytatják a megbeszéléseket kanadai kollégáikkal.

Pénteken járt le a Trump-kormányzat által megadott határidő a 24 évvel ezelőtt életbe lépett, az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó gazdaságát összefűző Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény újratárgyalására, korszerűsítésére. Donald Trump amerikai elnök ennek megfelelően értesítette az amerikai kongresszust, hogy szándékában áll aláírni a Mexikóval hétfőn létrejött kétoldalú megállapodást.

Mexikó beleegyezett, hogy bizonyos mennyiség fölött Washington 25 százalékos vámot vessen ki a mexikói gyártmányú személyszállító járművekre és alkatrészekre. Amerikai iparági források szerint a Trump-kormányzat az évi 2,4 millió darab gépjármű feletti többletre vetné ki a 25 százalékos vámot.

Kanadának azonban négy nap tárgyalás után pénteken sem sikerült megegyezésre jutni Washingtonnal. A két- vagy háromoldalú (Mexikóval közös) tervezet szövegét a következő 30 napban küldik el a Kongresszusnak, majd az elnöknek ezután további 60 napja van azt aláírni a szabályok szerint – azaz még pár hét maradt a megegyezésre. Az USA és Kanada közötti tárgyalásokat ennek megfelelően jövő héten újrakezdik.

A kanadai külügyminiszter Chrystia Freeland egy sajtótájékoztatón Mexikóvárosban, 2018- július 25-én. A mexikói és a kanadai kormányzat megerősítette, hogy a NAFTA újratárgyalását háromoldalúan kell megvalósítani. Lehet, hogx ez mégsem jön össze. EPA/Mario Guzman

Ottawa és Washington között az egyik vitás pont az, hogy az amerikai kormányzat nagyobb hozzáférést követel Kanada zárt tejpiacához, míg a kanadaiak azt akarják, hogy Washington szándékaival ellentétben maradjon a hatályos rendszer a kereskedelmi viták rendezésére.

Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter a hét elején megszakította európai útját, hogy Washingtonba utazzon a NAFTA újratárgyalásának ügyében. Beszámolók szerint a tárgyalások menete bizakodásra adott okot Ottawának, egészen addig, amíg nyilvánosságra nem került Trump álláspontja egy, a Bloomberg hírügynökségnek adott interjúból: ebben az amerikai elnök ugyanis leszögezte, hogy bármilyen egyezmény Kanadával csakis Washington feltételei alapján jöhet létre. Péntek délután egy észak-karolinai eseményen pedig Donald Trump úgy fogalmazott: az is rendben van, ha az USA nem köt megállapodást Kanadával.

Forrás: MTI/Reuters/CNBC

Friss hírek