Újra demokratikussá tennék az orosz választási rendszert

Az ellenzéki képviselők nagy részének választási esélyeit gyakorlatilag megsemmisítő „helyhatósági szűrő” eltörlésére tett javaslatot az orosz központi választási bizottság elnöke szerdán Moszkvában.

Ella Pamfilova szerint a „helyhatósági szűrő” intézménye rosszhiszemű eszközként használható fel a politikai konkurenciaharcban. A 2012-ben – részben az előző évi parlamenti választásokon elkövetett csalások kiváltotta tiltakozások miatt – bevezetett eljárás lényege, hogy regionális vagy városi vezetői választások idején az aspiránsoknak támogató aláírást kell beszerezniük a helyi képviseleti szervek képviselőinek 5-10 százalékától a hivatalos jelöltté válásukhoz. Szakértők többször bírálták a „szűrőt” a visszaélések és az adminisztratív nyomásgyakorlás lehetősége miatt.

A szeptember 9-én tartandó moszkvai polgármester-választás 32 jelöltaspiránsa közül például a július 4-i határidőre mindössze öten jutottak át a „szűrőn”. A hivatalban lévő, független jelöltaspiránsként elindult Szergej Szobjanyin polgármester mellett Ilja Szviridov (Igazságos Oroszország, a fővárosi Taganszkij kerület vezetője), Mihail Gyegtyarjov (Oroszországi Liberális Demokrata Párt, parlamenti bizottsági elnök), Vagyim Kumin (Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja, üzletember) és Mihail Balakin (a Városlakók Szövetsége, építkezési vállalkozó) tudta leadni a moszkvai választási bizottságnak a támogatottságukat bizonyító aláírásokat.

Polgármester-jelöltként való bejegyeztetését csak olyan aspiráns volt jogosult kérelmezni, aki a fővároshoz tartozó 146 kerület és település közül minimum 110-nek az önkormányzati testületéből fel tudott mutatni legalább egy helyi képviselői támogatást. A kormányzó Egységes Oroszország párt támogatását élvező, de függetlenként rajthoz állt Szobjanyinnak emellett a lakosságtól is be kellett gyűjtenie mintegy 40 ezer támogató aláírást.

A pártjelöltek ugyanakkor mentesültek a lakossági aláírásgyűjtés alól.

Az ellenzéki Polgári Kezdeményezés színeiben rajthoz állt Dmitrij Gudkov bejegyzését júliusban elutasította a moszkvai választási bizottság, mert 110 helyett csak 76 helyi képviselő bizalmát nyerte el, ráadásul csak 63 kerületből. Gudkov ezért pert indított a „helyhatósági szűrő” intézménye ellen.

Több jelöltaspiráns már korábban elismerte hogy képtelen átmenni a „szűrőn”, a Népi Szabadság Párt (Parnasz) pedig a számára reménytelennek tűnő eljárás miatt nem is kívánt a jelöltállítással bajlódni.

Az ellenzéki jelöltek sikertelenségének objektív oka, hogy a 146 moszkvai kerület közül csak 62-ben vannak független képviselők.

Szeptember 9-én egyébként az Oroszországi Föderáció 19 alanyának – köztük a főváros Moszkvának – az élére választanak vezetőt, 16 régióban a helyi törvényhozás összetételéről szavaznak, az Állami Duma (parlamenti alsóház) négy képviselői körzetében pedig pótválasztást tartanak.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »