Újabb esélyt adna a már elutasított menedékkérőknek a CDU

Újabb vita kezdődött a menekültügy körül a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségében, ezúttal arról, hogy maradhatnak-e Németországban az elutasított, de jól beilleszkedett menedékkérők.

A szövetségi kormány menekültügyért és társadalmi integrációért felelős CDU-s államminisztere, Annette Widmann-Mauz egy csütörtöki nyilatkozatában kiemelte: támogatja, hogy megadják a maradás esélyét az elutasított menedékkérőknek, akik „jól beilleszkedtek, jól tudnak németül, dolgoznak és nincs semmi a rovásukon”.

Ez a német gazdaságnak is fontos – tette hozzá az államminiszter a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak nyilatkozva. Kiemelte, hogy gazdasági szervezetek képviselőivel folytatott megbeszélésein rendszeresen téma, hogy ne toloncolják ki azokat az elutasított menedékkérőket, akik megállják a helyüket a munkaerőpiacon. A maradás esélyének biztosítása hasznos a munkavállalónak, az őt alkalmazó cégnek, „az egész gazdaságnak és a társadalomnak” – mondta  Annette Widmann-Mauz az RBB Inforadio nevű hírrádiójában.

Az államminiszter jelezte, hogy támogatja Schleswig-Holstein tartomány CDU-s kormányfője, Dainel Günter javaslatát az úgynevezett sávváltásról, vagyis arról, hogy valaki a menekültügyi rendszerből kilépve a szakképzett munkavállalók bevándorlását szabályozó rendszer révén szerezhessen engedélyt a letelepedésre.

Az elképzelés szerint a sok szakmában egyre súlyosabb munkaerőhiány enyhítésére lehetővé kell tenni a gazdaságba és a társadalomba sikeresen beilleszkedett elutasított menedékkérőknek, hogy a menekültügyi jogállásuktól függetlenül megpályázhassák a huzamosabb időre szóló tartózkodási engedélyt a képzett munkavállalók bevándorlásáról szóló törvény révén, amelyet a tervek szerint még az idén megalkotnak.

A CDU-ban számos további vezető politikus is támogatja a párt fiatal nemzedékének fő alakjai közé sorolt schleswig-holsteini miniszterelnök javaslatát, a CSU viszont szinte teljes egészében elutasítja azt. A párt vezető szakpolitikusa, Joachim Herrmann bajor belügyminiszter a Süddeutsche Zeitung című lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a „sávváltás” bevezetése visszafelé sülhet el, „ahhoz vezethet, hogy Németország az illegális bevándorlás még inkább vonzó célpontja lesz”.

Kivételekről egyedül a kórházi és otthoni ápolási személyzet esetében lehet szó – tette hozzá a bajor tartományi kormány társadalmi integrációs ügyekért is felelős belügyminisztere, utalva arra, hogy a betegápolás és az időskori ápolás területén legkevesebb 35 ezer szakemberre van azonnali szükség Németországban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »