Modern orosz jelzavarókat azonosítottak Ukrajna szakadár területein

Először azonosított az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziója orosz gyártmányú, korszerű hadi eszközöket az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területeken – számolt be erről az EBESZ-misszió kedden.

Ez az első jelentés, amely megerősítette, hogy orosz gyártmányú fegyvereket használnak a kelet-ukrajnai szakadárok és az ukrán fegyveres erők között 2014-ben kitört, legalább 10 ezer életet követelő konfliktusban – Moszkva mindig is tagadta, hogy katonailag támogatja az oroszbarát szeparatistákat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Stratégiát váltott Putyin, gyakorlatilag újabb két tartományt bukott Ukrajna

Az orosz zsoldosok megjelentek az afrikai gyémántbizniszben

Oroszország nagyon küzd azért, hogy elkülönítse a háborúit

A megfigyelő misszió az AFP francia hírügynökségnek közölte: négy különböző elektronikai hadi eszközt figyelt meg az ukrán állam által nem ellenőrzött területeken. Az EBESZ-megfigyelők elsősorban a jelzavarást szolgáló, egy Leer-3, egy Kraszuha-2, egy Bilina és egy Repellent-1 elektronikai hadviselési rendszert figyeltek meg a szeparatisták ellenőrizte Luhanszk várostól 64 kilométerre dél-keleti irányban.

Az EBESZ nem közölte, hogy e hadi eszközök közvetlenül mely országból érkeztek, de az AFP rámutatott: az utóbbi években kezdték el őket gyártani Oroszországban.

A megfigyelők több tucat drónjának zavarták meg a jeladását az utóbbi években, de a misszió sosem vádolt meg senkit munkájuk végzésének hátráltatásával. A Repellent-1-et az AFP szerint éppen drónok jeladásának megzavarására, illetve hatástalanítására fejlesztették ki.

Bár 2015-ben már jelentősen csökkent az összecsapások száma a Donyec-medencében, az állóháborúvá alakult konfliktusban továbbra is gyakori a fegyverek ropogása, a főként éjszaka kezdődő lövöldözésekben rendszeresen halnak meg katonák. A válság politikai rendezését célzó, a harcok első évében kötött minszki megállapodásokat pedig azóta sem hajtották végre teljes egészében.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »