Nem ijedt meg a Brexittől a brit jegybank

Kamatot emelt a brit jegybank csütörtökön: a Bank of England monetáris tanácsa 25 bázisponttal 0,75 százalékra, 2009 márciusa óta a legmagasabb szintre vitte fel az irányadó rátát.

A testület ezt megelőzően tavaly novemberben hajtott végre kamatemelést, akkor 0,25 százalékról 0,50 százalékra növelte az irányadó rátát.   Az egyhangú szavazással született csütörtöki döntés megfelelt a várakozásoknak, a piac és az elemzők egy ideje már számítottak arra, hogy a Bank of England ismét kamatot emel.

A monetáris tanács egyebek közt a brit gazdaság erősödésével indokolta a döntést. A jegybank továbbra is arra számít, hogy idén 1,4 százalékkal bővül a hazai össztermék, a jövő évi növekedési előrejelzést viszont 1,7 százalékról 1,8 százalékra javította.

A monetáris tanács emellett a munkanélküliség további csökkenését várja a jelenlegi 4,2 százalékról, és a keresetek fokozottabb, idén 2,5, jövőre 3,25 százalékos növekedésére számít. Előrejelzései szerint az infláció 2020-ra a 2,09 százalékra lassul – ez a kormány által a jegybank számára előírt 2 százalékos éves cél felett van.

A Bank of England kitart az irányadó ráta további, fokozatos és korlátozott mértékű emelése mellett. A BBC által idézet szakértők egy, esetleg két 0,25 százalékpontos emelésre számítanak 2020-ig.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »