Mark Carney kivárja a Brexitet a jegybank élén

Várhatóan kitölti teljes, nyolc évre szóló megbízatását Mark Carney, a Bank of England – a brit jegybank – kormányzója, aki eredetileg csak öt évre vállalta a tisztséget.

A Financial Times hétfői beszámolója szerint Carney a héten valószínűleg bejelenti, hogy 2021-ig, a törvényileg lehetséges határidőig marad posztján – Carney a londoni gazdasági napilap forrásai szerint nem akar a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalások közepén távozni tisztségéből.

A kanadai Carney 2013. július 1-jén vette át a Bank of England irányítását, személyében először került külföldi vezető az 1694-ben alapított jegybank élére. Az 51 éves Carney – aki előzőleg a kanadai jegybank kormányzója volt – már kinevezése előtt közölte a brit kormánnyal, hogy öt évre, 2018-ig vállalja a megbízatást.

  • A jegybank tompítja a sokkhatást
A Bank of England a népszavazás óta enyhítési ciklusba kezdett: augusztusban 0,25 százalékos történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt. A brit jegybank emellett 435 milliárd fontra emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról.

A Financial Times hétfői értesülése szerint azonban Carney nem akar újabb bizonytalanságot teremteni a Brexit miatt egyébként is kilengésekre hajlamos piacokon azzal, hogy éppen a kilépési tárgyalássorozat közben kelljen új kormányzót keresni a Bank of England élére, és szeretne segíteni abban, hogy a brit gazdaság átvészelhesse a tárgyalási folyamat várhatóan viharos időszakát.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A brit kormány a tervek szerint a jövő év első negyedének végéig bejelenti a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását. Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – Nagy-Britannia kilépési folyamatát az EU-ból, a tárgyalásokra pedig kétévi időkeretet biztosít.

Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 első negyedében szűnhet meg és a Financial Times által idézett egyik jegybanki forrás szerint a brit gazdaság éppen ezelőtt, 2018 közepén, Carney eredetileg tervezett távozási időpontjában élheti át „a legsötétebb napokat”.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »