A cseh jegybank is kamatot emelt

A cseh jegybank csütörtökön az eddigi egy százalékról 1,25 százalékra emelte az alapkamatot – közölte Markéta Fiserová, a jegybank szóvivője a kamatdöntő tanács csütörtöki ülése után.

Az alapkamat emelését a jegybank a cseh gazdasági fejlődéssel indokolta: gyorsan emelkednek a bérek, az utóbbi hetekben gyengült a korona és az infláció meghaladta a jegybank által célként megjelölt 2 százalékos szintet. Elemzői vélemények szerint az alapkamat újabb emelésének legfőbb okát a korona gyengébb árfolyamában kell keresni. Legutóbb júniusban emelte a cseh jegybank az alapkamatot 0,75 százalékról egy százalékra.

„A jegybank egy hónappal korábban döntött az alapkamat emeléséről, mint arra számítottunk. Makroökonómiai szempontból azonban az emelés mértéke nem jelentős” – kommentálta a jegybank döntését Frantisek Táborsky, a Raiffeisenbank elemzője.

Jakud Seidler, az ING befektetői csoport vezető gazdasági szakértője szerint valószínű, hogy az idén legalább még egy alapkamat-emelésre sor kerül. A globális gazdasági helyzet nagyon bizonytalan, és ez kihat a korona árfolyamára is – jegyezte meg. Seidler azzal számol, hogy az év végén az alapkamat 1,50 százalékos lesz. A jegybanki alapkamat emelésére a korona mérsékelt erősödéssel reagált.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »