Három helyett öt nullát vágnak le a venezuelai pénz végéből

A korábban tervezett három helyett öt nullát vágnak le a venezuelai pénznem, a bolivár végéről a hiperinfláció miatt – jelentette be Nicolás Maduro venezuelai elnök helyi idő szerint szerdán. A lépés vélhetően azzal áll összefüggésben, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrevetítései szerint a dél-amerikai országban az infláció az év végéig elérheti akár az egymillió százalékot.

Az infláció idén júniusban meghaladta a 46 ezer százalékot. Alejandro Werner, az IMF térségért felelős illetékese azt mondta, hogy a venezuelai inflációt csak ahhoz lehet hasonlítani, ami Németországban az első és második világháború után, illetve Zimbabwében az előző évtized végén volt.

Venezuela eredetileg júniusban három nullával akarta megkurtítani bankjegyeinek címleteit, de ezt a lépést a bankszektor irányítóinak kérésére elhalasztották, akik szerint erre még nem állt készen az ország pénzügyi rendszere.

Maduro hazafias győzelemként prezentálta a kormány ötletét, amely véleménye szerint megvédheti Venezuelát a devizaspekulánsokkal és az Egyesült Államok által vezetett „gazdasági háborúval” szemben.

„Tessék, itt van: máris három nullával kevesebb (…) a bolivár védelme, amelyet mostantól ‘szuverén bolivárnak’ nevezünk” – mondta a téma kapcsán az elnök.

Bírálói szerint azonban az intézkedés egyáltalán nem gyógyír Venezuela gazdasági problémáira, hanem mindössze egy pszichológiai trükk, hogy a dél-amerikai állam lakói előtt elkendőzzék a hiperinfláció valós mértékét. A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy miközben az intézkedés a pénz újraértékeléseként hangzik, közgazdászok valójában mindössze a névérték megváltoztatásának tartják, mivel az ország nem változtatott a bolivár hivatalos átváltási értékén.

  • Nem az első eset
Ez már nem az első eset, hogy Venezuela ilyen módszerhez folyamodik: pontosan ugyanez történt egy évtizeddel ezelőtt, amikor az akkori bolivárt lecserélték a mostani fuerte (erős) bolivárra. Az erős bolivárt 2008. január 1-jén vezették be a korábbi elinflálódott sima bolivár helyett, mégpedig 1 erős bolivár = 1000 bolivár arányban. Az új valuta bevezetését 2007. március 7-én jelentette be a venezuelai kormány.

A venezuelai nép már akkor viccelődött a néven, és elkeresztelte „muerto” (azaz halott) bolivárnak.

„A korábbi átértékelés több mint 40 millió dollárba került az országnak, beleértve az intenzív népszerűsítő kampányt és a technológiai változásokat. A jelenlegi körülmények között a bankrendszernek nincs kapacitása ehhez” – fogalmazott még márciusban a téma kapcsán Asdrubal Oliveros helyi közgazdász.

Maduro a televízióban közvetített beszédében közölte, hogy a monetáris átalakítás augusztus 20-án veszi kezdetét, és eközben bemutatta az új bankókat, melyeket ennek megfelelően terveznek kiadni. Közölte azt is, hogy a venezuelai pénz, a bolivár árfolyamát a közelmúltban indított, állami támogatású kriptovalutához, a petróhoz köti, de több részletet nem osztott meg erre vonatkozó terveiről.

A Miraflores Sajtóiroda által közzétett fotón Nicolás Maduro venezuelai elnök bemutatja az új bolivár bankjegyeket 2018. július 25-én. Maduro azt is bejelentette, hogy a korábban tervezett három helyett öt nullát vágnak le a bolivár végéről a hiperinfláció miatt. (EPA/MIRAFLORES PRESS OFFICE /HANDOUT)

A digitális valuták szakértői korábban már felhívták a figyelmet arra, hogy a petro hitelessége meglehetősen vitatott, mert a befektetők egyrészt nem bíznak Maduro kormányában, másrészt elrettenti őket a bolivár helytelen kezelése.

Maduro mindemellett javaslatot tett a deviza-bűncselekményekre vonatkozó törvény módosítására, hogy előmozdítsa a külföldi befektetéseket az országban. Közgazdászok leginkább az ország devizakorlátozását azonosítják a gazdasági növekedés legfőbb akadályaként.

A venezuelai elnök tudatta továbbá, hogy az Orinoco folyó melletti nehézolaj-kitermelés kihasználási jogait átruházza a központi bankra, ami szerinte segíteni fogja az ország nemzetközi tartalékainak feltöltését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt az elmúlt években gyakorlatilag összeomlott, számos venezuelai szenved élelmiszerek, valamint gyógyszerek hiányától. A havi minimálbér mintegy 250 forintnak felel meg Venezuelában, ami ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy a lakosság nagy része nem tud rendesen táplálkozni, vagy éppen alapvető egészségügyi ellátáshoz jutni. Ennek következtében rengeteg ember elhagyta hazáját a gazdasági válság elől menekülve.

A szocialista kormány kritikusai szerint hozzá nem értésével és korrupciójával a caracasi vezetés saját maga idézte elő a válságot. Nicolás Maduro államfő ugyanakkor a Nyugatot teszi felelőssé a gazdasági bajokért.

Forrás: MTI/Reuters/AFP/Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »