Hosszú még az út a menekültválság megoldásáig

Az uniós tagállamok között elért migrációs megállapodás helyes irányba tett fontos lépés, de az útnak még nincs vége – közölte Angela Merkel német kancellár az uniós csúcstalálkozót követően tartott sajtótájékoztatóján pénteken.

Merkel szerint a kétnapos tanácskozáson sok és lényeges eredményt sikerült elérni annak érdekében, hogy a 2015-ben tapasztalt események nem ismétlődhessenek meg. „Többet értünk el, mint amennyiben reménykedtünk és többet annál is, amennyit a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szeretett volna” – fogalmazott.

Mint elmondta, kétoldalú megállapodásokat sikerült kötnie Spanyolországgal és Görögországgal a dublini szabályozásban rögzített hatékony és gyors visszaküldésekről. Athén és Madrid kész visszafogadni azokat a migránsokat, akiket elsőként területükön már regisztráltak, vagyis ujjnyomatát rögzítették az Eurodac nevű közös adatbázisban és a német hatóságok az ország határain tartóztatnak fel – közölte. Most a belügyminiszterek feladata lesz az adminisztratív feltételek kidolgozása – tette hozzá.

A kancellár elmondta, hogy a menekültek kérelmeinek elbírálásáért felelős, unión kívüli országokban tervezett központok felállítására akkor van lehetőség, ha abban az érintett országok és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is közreműködik. Gyors eljárásokra van szükség, ugyanis az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy évek telhetnek el addig, amíg egy-egy menedékkérő ügyében döntés születik.

Merkel kiemelte: arra kérte Nagy-Britannia kormányát, a lehető legjobb szándékkal és európai szellemben működjön együtt a közös ügyek megoldásain az Európai Tanács tárgyalásain.

Brüsszel, 2018. június 29.
Angela Merkel német kancellár sajtóértekezlete az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának végén, 2018. június 29-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Emmanuel Macron francia államfő az uniós csúcstalálkozót követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a migrációs megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy Európán belül, tagországok területén önkéntes alapon ellenőrzött menekültközpontokat hozzanak létre, fontos lépés és a frontországokkal való nagyfokú szolidaritást jelenti.

Aláhúzta, hogy az uniós tanács kétnapos tárgyalása során elért eredmények mindenekelőtt a francia elképzelések megvalósulását hozta. Ezek között kiemelte a külső határok védelmét, az unión kívüli műveleteket, az európai szolidaritást, valamint a szorosabb védelmi együttműködést, amelyek véleménye szerinte felelős válasz az Európa előtt tornyosuló kihívásokra.

Hangsúlyozta, hogy Európának még sokáig együtt kell élnie a migrációs nyomással, amely jó darabig az európai jövő része lesz. Nem szabad érzelmesnek lenni e tekintetben, Európának minden körülmények között ellen kell tudni állnia a kihívásoknak saját értékeinek tiszteletben tartása és polgárai biztonságának megőrzése mellett.

Macron újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, a megállapodás aláírásával az Európai Unió győzött. Azért sikerült eredményt elérni, mert minden tagország engedményeket tett. Megoldást kellett találni az olasz és német politikai válság, valamint a visegrádi országok felől érkező erős feszültségek között.

A francia kormányfő köszönetét fejezte ki a V4-eknek, hogy lépéseket tettek és szolidaritást mutattak az ellenőrzött menekültközpontok elfogadásával. A megállapodás  – mint fogalmazott – segít elkerülni az egyoldalú nemzeti   megoldások veszélyét és lehetővé teszi  a tényleges előrelépést és cselekvést.

Brüsszel, 2018. június 29.
Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezlete az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának végén, 2018. június 29-én. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Giuseppe Conte új olasz kormányfő távozásakor közölte: Olaszország nem tett konkrét kötelezettségvállalást, így nem fog visszafogadni a területén elsőként regisztrált, majd Németországban feltartóztatott egyetlen migránst sem. „Az elfogadott megállapodás nem jelenti azt, hogy Rómának ilyen kötelezettségei lennének, az esetleges visszafogadásra vonatkozó egyezmény aláírására nem került sor a német kancellárral” – húzta alá.

Kilátásba helyezte ugyanakkor, hogy Olaszország eljárást indíthat azon uniós tagországok ellen, amelyek nem tartják tiszteletben az elfogadott migrációs megállapodásban és uniós kötelezettségvállalásokban foglaltakat. Elmondta továbbá, hogy a migrációs nyomás csökkentése érdekében Olaszország hozzájárult ahhoz, hogy az Európai Unió további forrásokat szabadítson fel afrikai partnerországok számára.

Sebastian Kurz osztrák kancellár nagy lépésnek nevezte a migrációs megállapodást, amely által első alkalommal sikerült elérni azt, hogy befogadó központok jöhessenek létre az Európai Unió területén kívül. Véleménye szerint, ha sikerül elérni annak biztosítását is, hogy ne lépjenek migránsok Európa területére, véget lehet vetni az emberkereskedelemnek, amely jelentősen csökkenti az Európába érkező menekültek számát.

Tusk: még csak most jön a neheze

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a brüsszeli ülést követően kijelentette: túl korai lenne még sikerről beszélni az európai uniós vezetők csúcsértekezletén született migrációs megállapodással kapcsolatban, a munka nehezebb része ugyanis még hátravan.

Sajtótájékoztatóján Tusk rámutatott: noha az uniós állam- és kormányfőknek sikerült egyezségre jutniuk péntekre virradóra, az abban foglaltak megvalósítása még hátravan, és ez a keményebb feladat.

Hozzátette, hogy alapvető fontosságú az illegális bevándorlóáradat megállítása vagy legalábbis további csökkentése. A létrejött megállapodást „politikai áttörésként” értékelte, amelynek alapján meg lehet kezdeni a közös munkát, lévén a felek elkötelezettséget és egységet mutattak a kérdésben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szlovákia kész menekülteket befogadni

Szolidaritása jeleként Szlovákia kész ideiglenesen 1200 menekültet befogadni, hogy segítse az arra rászoruló szomszédos országokat – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozója után. Pellegrini hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyetlen migráns sem jöhet a kormány beleegyezése nélkül.

Az ülést követő sajtótájékoztatóján a kormányfő rendkívül nehéznek nevezte a hajnalba nyúló migrációs egyeztetéseket, azonban hangsúlyozta, hogy olyan megoldások születtek, amelyek az Európai Unió és Szlovákia számára is kielégítőek.

Üdvözölte, hogy a tárgyalások fókuszpontja a kötelező uniós kvóták felől az EU külső határvédelmére helyeződött át, hangsúlyozva, hogy Pozsony régóta ezt pártolja.

Pellegrini az Európai Unió területén felállítandó „ellenőrzött menekültközpontok” kapcsán elmondta, hogy országa biztosítékokat akart, hogy ezekből nem kötelező, hanem önkéntes jellegű mechanizmus alapján osztják majd szét az EU-n belül a menedékkérőket.

„Egyetlen migráns sem jöhet Szlovákiába a kormány hozzájárulása nélkül” – mondta. Hozzátette azonban, az országnak van még kapacitása átmeneti segítséget nyújtani azzal, hogy menedékkérőket fogad be a támogatásra szoruló szomszédos államokból, például Ausztriából. „Szlovákia így akár 1200 embert is befogadhat” – közölte.

A CSU még mindig nem békélt meg Merkellel

A brüsszeli EU-csúcson elért eredményekkel együtt sem tartja lezártnak a közösség valamely tagországában már regisztrált menedékkérők németországi visszafordítása körül a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőjével, Angela Merkel kancellárral kialakult vitát a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) – jelezte pénteken a párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőinek vezetője.

Alexander Dobrindt a Bundestag CSU-s csoportjának honlapján ismertetett állásfoglalásában hangsúlyozta: a pártja által elindított németországi vitának tulajdonítható, hogy az EU „végre erőteljesebben foglalkozik a migráció témájával”. A találkozón elfogadott dokumentumban rögzített intézkedések közül pedig sokat már „régóta nyomatékosan követel a CSU”, így az EU külső határának jobb védelmét és a menekültközpontok felállítását az EU-n kívül.

Azzal kapcsolatban, hogy elégségesnek tartják-e az előrelépést a vita lezárásához, csupán annyit közölt, hogy alaposan megvizsgálják a csúcs eredményeit.

A CSU és vezetője, Horst Seehofer belügyminiszter szerint meg kell tagadni a belépést a német határon az EU-ban máshol már regisztrált menedékkérőktől. Angela Merkel és a CDU szerint ezt egyoldalúan nem lehet bevezetni, a szigorítás feltétele, hogy legyenek megállapodások az érintett társországokkal a menedékkérők visszafogadásáról. Jelenleg mindenkit beengednek, aki azt mondja, hogy menedéket akar kérni Németországban, kivéve a korábban már elutasított és belépési tilalom alá vett menedékkérőket.

München 2018. június 18.
Horst Seehofer német belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió, a CSU elnöke pártjának vezetőségi ülésére érkezik Münchenben 2018. június 18-án. A CSU és koalíciós partner testvérpártja, a Kereszténydemokrata Unió, a CDU között vita van a bevándorlás kezelésének kérdésében. (MTI/EPA/Marc Müller)

Horst Seehofer kilátásba helyezte, hogy július elején utasítja a szövetségi rendőrséget a határigazgatási szigorításra, ha Angela Merkelnek nem sikerül a nemzeti szintű, egyoldalú intézkedést kiváltó, azzal egyenértékű európai szintű, vagy két-, illetve többoldalú megállapodásokat kidolgozni.

A kancellár pénteken Brüsszelben a kétnapos tanácskozás után sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az eredmények „több mint egyenértékűek” a CSU által javasolt intézkedésnél. Hozzátette, hogy Berlinbe visszatérve tájékoztatja a CSU-t és a testvérpártok koalíciós partnerét, a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) a Brüsszelben végzett munkáról, és szombaton is számos egyeztetést folytatnak majd.

A ZDF országos köztelevízió értesülése szerint a koalíciós pártok vezetői pénteken 22 órától telefonkonferencián vitatják meg az EU-csúcs eredményeit. A jelenlegi tervek szerint vasárnap a CDU vezetősége Berlinben, a CSU vezetősége Münchenben tanácskozik a harmadik hete zajló vitáról, amely miatt akár a testvérpárti szövetség és a kormánykoalíció is felbomolhat.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »