A fenyegetőzés ellenére néhány amerikai termék létszükségletű Kína számára

Az amerikai árukra vonatkozó kínai tarifák egy része július 6-án hatályba lép, ahogy a két ország közötti kereskedelmi feszültségek tovább fokozódnak. A kép azonban nem egyszerűen fekete-fehér, ugyanis Kínának nagy szüksége van bizonyos amerikai termékekre.

Ezek a vámok –, amelyeket Kína első körben, szinkronban az Egyesült Államok hasonló döntésével, 34 milliárd dollár értékű árura tervez kivetni – részben több amerikai nagykereskedelmi árucikkre irányulnak, beleértve a szójababot, az elektromos járműveket, a tenger gyümölcseit és a sertéshúst. Egy későbbi időpontban bevezetendő listán pedig a nyersolaj is szerepel.

A felszínen a pekingi döntés, hogy becélozzanak bizonyos amerikai termékeket, stratégiai szempontból helyes lépésnek tűnhet, lévén az árucikkek feltételezhetően felcserélhetők, ezért a kínai piacnak elviekben képesnek kellene lennie arra, hogy az Egyesült Államok importját felváltsa másik országból érkező termékekkel. Szakértők szerint ez azonban nem működik olyan jól Kínában.

„A kép egy kicsit árnyaltabb ennél” – fogalmazott a téma kapcsán Caroline Bain, a Capital Economic kutatási tanácsadója.

Vegyük például a szójababot

Az Egyesült Államok exportja alkotja a nemzetközi szinten forgalmazott összes szójabab 40 százalékát. Közben Kína importálja a globális piacon lévő összes szójabab mintegy 60 százalékát. Más szóval: az USA rendkívül fontos beszállítója Kínának, azonban a Peking által július 6-án bevezetni tervezett tarifák 25 százalékos vámot pakolnak az amerikai szójabab-behozatalra.

Peking ezért kedden megpendítette, hogy öt szomszédos országban teljesen megszünteti az importvámokat bizonyos állati takarmány-összetevőkre vonatkozólag, beleértve a szójababot – jelentette a Reuters hírügynökség a kínai pénzügyminisztériumra hivatkozva.

Nem meglepő, hogy erre a hírre a szójabab jegyzése 6 százalékkal esett a chicagói tőzsdén. Itt érdemes megjegyezni, hogy nem kizárólag a szójabab ára csökkent, hanem a nyersanyagárak általánosan visszaestek, lévén a Washington és Peking közti kereskedelmi háború egyre inkább elfajulni látszik, és mindenki tart a globális következményektől.

Kínának tehát valahonnan fel kell hajtania a kieső amerikai exportot, azonban ez nagyon nehéz lesz számára, mivel a világ más részeiről érkező összes szójabab sem képes a fedezni a kínai importigényeket.

Mint Bain elmondta, Brazília adja a kínai szójabab importjának körülbelül felét, és a kínai vásárlók idén egyre többet vásárolnak a dél-amerikai országból. Brazília azonban kapacitása felső határán teljesít, nem képes több szójababot szállítani Kínának.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai szerint Kína a következő, szeptember 1-jén kezdődő gazdasági évben 103 millió tonna szójabab behozatalára számít. Az USA nélkül a világ többi része azonban 100 millió tonnát exportál összesen, így Kína kénytelen lesz legalább néhány millió tonna szójababot felvenni az egyébként 62 millió tonnás amerikai piacról.

Habár itt megjegyeznénk, hogy Kína májusban azt állította, hogy 15 év óta először körülbelül 96 millió tonnára csökkentené a szójabab importját a következő gazdasági évben. Ez viszont azt jelenti, hogy a kínai gazdáknak alternatív takarmány után kell nézniük.

„Természetesen a gazdák helyettesíthetik az állati takarmányban a szójababot valamiféle gabonával, de ez nem ideális, mivel a legtöbb gabona alacsonyabb fehérjetartalmú, mint a szójabab. Így bizonyos mértékű amerikai behozatal elkerülhetetlen, legalábbis egyelőre” – magyarázta Bain, hozzátéve, hogy egyes tarifák fájdalmasak lehetnek, mégpedig nemcsak az Egyesült Államoknak, hanem Kínának is.

Mindezt azonban könnyen orvosolni lehetne a két ország közötti megállapodással, és a szakértő elmondása szerint még mindig van erre esély.

  • Az amerikai gazdák is félnek
A Kínával folytatott amerikai agrárkereskedelem oroszlánrészét a szójabab adja, így ha az importvámok valósággá válnak, az katasztrofális helyzetbe hozza az amerikai mezőgazdaságot.

„Az egész csatározás nagyon frusztráló, mert a mezőgazdaság régóta csak egy gyalog a kereskedelmi háborúkban” – fogalmazott Mark Kenney iowai szójababtermelő. „Aggódom, mert Kína hatalmas piac a számunkra” – tette hozzá.

Katasztrofális helyzetbe kerülhet az amerikai mezőgazdaság

Energia

Az amerikai listán a következő tétel a földgáz. Bain szerint ez „egy kicsit ostoba ötlet, mivel az Egyesült Államok és Kína között nincsenek vezetékek”. Ami érdekes, az az, hogy Kína ennek ellenére nem célozta meg az üzemanyag hordozható változatát, a cseppfolyós földgázt (LNG).

„Ennek oka, hogy az LNG-kereslet rohamosan növekszik Kínában, és az Egyesült Államok lesz ennek a növekedésnek a legfontosabb forrása 2018-ban és 2019-ben” – mondta Nicholas Browne, a Wood Mackenzie energetikai tanácsadó témában jártas vezetője.

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »