Az EU-csúcson sem lesz megegyezés a menekültügyi szabályozásról

Nem készül el a menekültügyet európai uniós szinten szabályozó teljes csomag a tagállami vezetők csütörtökön kezdődő csúcstalálkozóján – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben.

Pedro Sánchez spanyol kormányfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: „jó hír”, hogy a menekültügyről szóló hét irányelv közül öt esetében már sikerült megegyezésre jutni, a „nem nagyon jó hír” pedig az, hogy két irányelven tovább kell még dolgozni. Az egyik a menekültügyi eljárások szabályozásáról szól, a másik pedig az úgynevezett Dublin IV. rendelet, amely egy „szolidaritási mechanizmusról” rendelkezik.

Itt még „egy kis időre lesz szükség”, ezért egyelőre azokkal a tagállamokkal kell együttműködni, amelyek a migrációs politika valamennyi dimenziójában hajlandóak a közös munkára – mondta Angela Merkel.

A spanyol miniszterelnök kiemelte, hogy országába az idén eddig az egy évvel korábbinál 64 százalékkal több menedékkérő érkezett, 2017-ben pedig 100 százalékos növekedést regisztráltak az előző évhez képest.

Hangsúlyozta, hogy Spanyolország szorosan együttműködik Németországgal, de a terhek megosztásán alapuló, közös európai megoldást tart szükségesnek. Pedro Sánchez kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy Spanyolország az Aquarius nevű francia mentőhajó után hajlandó-e fogadni a Mission Lifeline nevű német civil szervezet mentőhajóját is, amely 230 hajótörött menedékkérőt szállít. Mint mondta, Spanyolország kész segíteni, de az ügyet több ország együttműködésével, egy „közös válasszal” kell rendezni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Horst Seehofer német belügyminiszter és pártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a kétnapos uniós csúcs végéig adott haladékot Angela Merkelnek, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőjének arra, hogy európai szinten, két- vagy többoldalú megállapodások révén rendezze az EU-ban már regisztrált, mégis Németországba beutazni szándékozó menedékkérők visszafordításának ügyét.

Amennyiben nem sikerül a kancellár által szorgalmazott megoldás, a miniszter szerint egyoldalúan, nemzeti szinten be kell vezetni, hogy a máshol már regisztrált menedékkérők nem léphetik át a határt. Horst Seehofer így július elején a kancellár egyetértése nélkül utasíthatja a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrséget a szigorítás bevezetésére. Ez a CDU/CSU pártszövetség és a CDU/CSU, valamint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kormányának felbomlásához vezethet.

  • Előzmények:

Forrás: MTI

Friss hírek