Jelentős szaúdi győzelem a jemeni polgárháborúban

A Szaúd-Arábia vezette nemzetközi katonai szövetség erői szombaton, több napig tartó harc után, behatoltak a jemeni Hodeida repülőterére – közölte a koalíció.

A légikikötő feletti ellenőrzés jelentős siker lehet abban a harcban, amelynek révén el akarják foglalni az ország legnagyobb – az Irán által támogatott síita húszi lázadók által védett – kikötőjét. Hodeida kikötőjén keresztül érkezik Jemenbe az élelmiszer-behozatal 70 százaléka, illetve a humanitárius és olajszállítmányok java része.

A koalíció sajtószolgálata Twitter-üzenetben tudatta, hogy erőik felszabadították a repülőteret, amelynek fő épületét körbevették. Egy forrás közölte: kis időre van még szükség ahhoz, hogy megbizonyosodjanak arról, nincsenek-e ellenséges fegyveresek, aknák és robbanóanyagok a területen.

A szaúdi vezetésű koalíció által támogatott jemeni erők készülődnek 2018. június 13-án, hogy ostrom alá vegyék Hodeida jemeni kikötővárost, amely mindeddig a húszi lázadók ellenőrzése alatt állt. (EPA/NAJEEB ALMAHBOOBI)

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

Az ENSZ szerint a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett az országban, amelynek mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segítségnyújtásra. Az egészségügyi ellátás összeomlott, a kolerajárvány több mint egymillió embert érint, és több mint 2200 ember halálát okozta 2017 áprilisa óta az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi adatai szerint.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »