Már nyíltan támadják Trumpot az európai vezetők

Donald Trump amerikai elnök politikája ártalmas Európának – jelentette ki Heiko Maas egy pénteki lapinterjúban. Az „America First” politikájára csak a „Europe United” lehet a válasz – tette hozzá a német külügyminiszter.

A német diplomácia vezetője a kanadai G7-csúcsra időzítve a Süddeutsche Zeitung című lapban közölt kemény hangvételű interjúban hangsúlyozta, hogy mélyreható átalakulás zajlik a nemzetközi kapcsolatok rendszerében, és ez a változás évtizedes alaptételeket kérdőjelez meg.

  • Trump csak „beugrik” a G7-re
Az amerikai elnök azon is gondolkozott, hogy nem vesz részt a csúcstalálkozón, végül úgy döntött elmegy, de jelezte: szombaton, helyi idő szerint kora délelőtt távozik a csúcsértekezletről, mert Szingapúrba indul a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tartandó jövő heti csúcstalálkozóra.

Trump elutazása előtt a Twitteren heves vitába keveredett Emmanuel Macron francia államfővel és Justin Trudeau kanadai kormányfővel. Mindkét politikus ígéretet tett arra mikroblogján, hogy a csúcsértekezleten vitába száll Trumppal az acélra és alumíniumra kivetett vámtarifák miatt.

Méltatlankodást váltott ki az is, hogy Donald Trump azt javasolta, élesszék fel az úgynevezett G8-as csúcstalálkozókat Oroszország részvételével. A G7 egy ideig Oroszországgal kibővített formátumban is ülésezett, de Moszkvát 2014 óta, az Ukrajna ellen elkövetett agresszió, a Krím félsziget elcsatolása óta nem hívják meg ilyen tanácskozásra. Trump felvetését Giuseppe Conte új olasz miniszterelnök is támogatta, az Európai Unió azonban határozottan ellenezte.

Amióta Donald Trump hatalomra került, az Atlanti-óceán politikai értelemben szélesebbé vált, ezért az európaiaknak az eddiginél szorosabban össze kell zárniuk. A jelenlegi kormány által vezetett Amerikára már nem lehet ugyanúgy korlátlanul, feltétel nélkül támaszkodni, mint régen – mondta Heiko Maas.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Donald Trump eddigi döntései kivétel nélkül unilaterális, egyoldalú döntések voltak, és az amerikai elnök annak tudatában hozta meg ezeket, hogy hátrányt okoz Európának. Például az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás amerikai felmondása súlyosan érinti az Európai Unió biztonsági érdekeit, hiszen Irán a közösség szélesebb szomszédságban fekszik  – fejtette ki a német külügyminiszter. Mint mondta, a változások mind egy irányba mutatnak: a nemzetközi kapcsolatok többoldalú, multilaterális megállapodásokon nyugvó  rendjétől az unilaterális alapon meghatározott érdekek felé.

Donald Trump amerikai elnök érkezik a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő csoport, a G7 kanadai csúcstalálkozójára Charlevoix-ban 2018. június 8-án, a kétnapos tanácskozás első napján. (MTI/AP/Evan Vucci)

Az önérdeket mindenek felé helyező és mások rovására is érvényesítő megközelítéssel „nem lesz jobb, biztonságosabb vagy békésebb a világ” – húzta alá Heiko Mass. Az „America First” (Amerika az első) politikájára csak a „Europe United” (Egységes Európa) lehet a válasz – tette hozzá a német külügyminiszter, kiemelve, hogy nemcsak Németországnak, hanem az egész EU-nak kihívás az unilateralizmus térnyerése, ezért „európai választ” kell adni rá.

Az Egyesült Államok továbbra is Németország első számú partnere marad az EU-n kívüli térségekben, de újra kell gondolni ezt a partnerséget. Ehhez „öntudatos Európa” és világos beszéd kell, a diplomáciában is – mondta Heiko Maas, hangsúlyozva, hogy nem lehet többé a szőnyeg alá söpörni a nézeteltéréseket.

Forrás: MTI/AFP/dpa/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »