Katalónia: az enyhülés felé nyitott az új spanyol kormány

A spanyol kormány feloldotta a katalán kormányzat pénzügyi felügyeletét – jelentette be Isabel Celaá kormányszóvivő pénteken Madridban, az új szocialista kabinet első ülését követő sajtótájékoztatón.

A fokozott kontrollt még tavaly szeptember közepén rendelte el a Mariano Rajoy vezette konzervatív kormány, ami azt jelentette, hogy minden kiadáshoz a spanyol pénzügyminisztérium jóváhagyására volt szükség. A döntést azzal az indokkal hozták meg, hogy a katalán kormány egyetlen eurónyi közpénzt se fordíthasson illegális tevékenységre, azaz a függetlenségi népszavazás megrendezésére, illetve a Spanyolországtól elszakadás népszerűsítésére.

Isabel Celaá az új spanyol vezetés intézkedését a politikai rendezés gesztusának nevezte, abban bízva, hogy az jól fog működni. Mint mondta, Pedro Sánchez kétoldalú találkozóra készül Quim Torra katalán elnökkel épp úgy, ahogy Spanyolország mind a 17 autonóm közösségi elnökével, ám ennek várható időpontja még nem ismert.

A kormányszóvivő az ország fő problémájának a területi integritás kérdését nevezte, de ennek orvoslása mellett szólt a szociális intézkedések szükségességéről is.

„Meggyőződésünk, hogy a spanyol társadalom megszenvedte a krízist, látta, hogy elvonták azokat a szociális jogokat és vívmányokat, amelyek korábban élvezett. Azért fogunk dolgozni, hogy ezeket visszaállítsuk” – jelentette ki, de egyelőre nem konkretizálta a várható lépéseket. Isabel Celaá azt is mondta: az új kormánynak nagyon fontos, hogy Európa lássa, Spanyolország elkötelezett az európai célok mellett.

Pedro Sánchez az első kormányülés alkalmából nyílt levelet intézett kormányának tagjaihoz, amelyben sürgős és óvatos munkát kért minisztereitől, tekintve, hogy a kormányzati ciklus 2020-ig tart. Emellett azt is kérte, hogy döntéseiknél tartsák szem előtt a gazdasági és költségvetési stabilitást. A politikus korábban, még miniszterelnökké választása előtt ígéretet tett arra, hogy tiszteletben tartja az előző kormány által tető alá hozott idei büdzsét.

Az új kormány tagjai csütörtökön tették le hivatali esküjüket. A 17 tagú kabinet 11 minisztere nő, ezzel a spanyol történelem során először alakult olyan kormány, amelyben többségben vannak a női miniszterek.

A spanyol kormány komoly kihívás elé néz, mivel a szocialista pártnak 84 mandátuma van a 350 fős törvényhozásban, vagyis jelentős kisebbségben vannak ahhoz, hogy elképzeléseiket más pártok együttműködése nélkül meg tudják valósítani.

A Spanyolországot hat és fél éve irányító Mariano Rajoy kormányfőt múlt pénteken váltotta le a parlament a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) által benyújtott bizalmatlansági indítvány alapján,  miután pártját, a konzervatív Néppártot (PP) korrupció miatt marasztalta el első fokon a bíróság.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »