Elemzők: az EU meg se fogja érezni az amerikai importvámokat

Londoni pénzügyi elemzők szerint elhanyagolható közvetlen hatása lesz az Európai Unió gazdaságaiban az acél- és alumíniumtermékekre péntektől érvényesítendő megemelt amerikai importvámoknak, de a kereskedelmi feszültség eszkalációjának lehetősége árthat a beruházásoknak.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, az Oxford Economics közgazdászai a vámok életbe léptetéséről szóló csütörtöki amerikai bejelentés utáni gyorselemzésükben közölték: számítási modelljük szerint nincs olyan EU-gazdaság, amelyben az amerikai acél- és alumíniumvámok a hazai össztermék (GDP) 0,1 százalékánál nagyobb kárt okoznának.

A ház kalkulációja szerint a legnagyobb veszteség Luxemburg, Szlovénia, Ausztria és Svédország esetében várható, de ezekben az országokban is legfeljebb 0,02-0,05 százalék között lehet a GDP-érték arányában mért keresleti kiesés.

Az Oxford Economics csütörtöki elemzésében közölte: számításai szerint az intézkedés az Európai Unió teljes kivitelének mintegy 0,1 százalékát érinti, és az amerikai acél- és alumíniumpiacnak leginkább kitett EU-gazdaságokban is a teljes exportnak legfeljebb a 0,2-0,3 százalékára lesz hatással. A ház adatai alapján az Európai Unió amerikai acél- és alumíniumexportjának értéke tavaly hozzávetőleg 7 milliárd euró volt.

A cég elemzői szerint az érintett európai cégek rendelésállományára gyakorolt negatív hatást az a tény is enyhíti, hogy az amerikai fémipar kapacitása legalábbis rövid távon nem elégséges a teljes hazai kereslet kielégítéséhez. Ráadásul az amerikai gyártók az elmúlt időszakban jelentősen emelték áraikat, és emiatt az importvámok emelése nem jelenti az európai acél- és alumíniumexport versenyképességének teljes erózióját az amerikai piacon.

A ház szerint mindezek alapján a közvetlen gazdasági hatások „könnyedén kezelhetők” lesznek.

Akadozhatnak a beruházások

Az Oxford Economics londoni elemzői azonban úgy látják, hogy az esetleges eszkaláció kilátása így is nyomást gyakorolhat az európai üzleti szektor hangulati mérőszámaira, és megakaszthatja a beruházási aktivitás élénkülési folyamatát.

A cég megítélése szerint az jelenti a valós fenyegetést, hogy az Európai Uniónak nincs stratégiai léptékű kidolgozott válasza Donald Trump amerikai elnök „America first” politikájára.

Európa még mindig olyan megoldást keres, amelyből mindenki győztesként kerülhet ki, az Egyesült Államok viszont egyre nyersebb szakpolitikai eszközökhöz folyamodik az EU-val szembeni kifogásainak kezelésére – beleértve a kétoldalú kereskedelemben meglévő jelentős európai többletet -, és ez már olyan szintű bizonytalanságot teremt, amely visszahúzó hatást gyakorolhat a beruházásokra – hangsúlyozzák csütörtöki tanulmányukban az elemzők.

A Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor csütörtökön pozitívra javította az eddigi stabilról az amerikai acéliparra érvényben tartott kilátását, nem utolsósorban éppen azért, mert várakozása szerint a mostani vámintézkedések hatására csökkenni fog az import részaránya az amerikai piacon.

A Moody’s előrejelzése szerint a szektor kapacitáskihasználtsága 73-77 százalék között lesz az idén. Jóllehet az ágazati pozitív kilátásokhoz szükséges alsó kihasználtsági küszöbérték a cég kritériumai alapján 80 százalék, a hitelminősítő azonban közölte, hogy az amerikai acélipar helyzetének folytatódó javulásával számol az erős piaci helyzet és az import várható visszaesése miatt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »