Viták kereszttüzében az olasz kormánykoalíció miniszterjelöltjei

Giuseppe Conte kijelölt olasz miniszterelnök csütörtökön megkezdte kormánya tagjainak kiválasztását: az államfő fenntartásait fejezte ki a pénzügyminiszterrel szemben, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga azonban ragaszkodik az euró-ellenességéről ismert közgazdászhoz, Paolo Savonához.

Sajtóértesülések szerint Sergio Mattarella államfőnek már Giuseppe Contéval szemben is kétségei voltak, így az M5S-Liga miniszterelnök-jelöltjének elfogadásáért cserébe feltételeket szabott a miniszterek kiválasztásában.

Vita elsősorban a 81 éves Paolo Savona személyét kíséri. Az 1993-as Ciampi-kormány volt ipari minisztere ugyanis azt szorgalmazza, hogy Olaszország lépjen ki az euróövezetből, valamint írásaiban az EU-szerződések felülvizsgálását hangoztatja. Az M5S és a Liga azonban ragaszkodik a közgazdászhoz, akit a legalkalmasabb személynek tart a két párt közös pénzügyi politikájának megvalósítására.

  • Giuseppe Conte a parlamenti pártokkal egyeztetett
A balközép Demokrata Párt (PD), a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) és a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) bejelentette: nem szavaz bizalmat az M5S-Liga kormánynak.

Silvio Berlusconi, az FI elnöke „súlyosan hiányosnak” nevezte az M5S-Liga kormányprogramját, és kijelentette, hogy az új kormány álmokat akar megvalósítani, miközben bajt hoz Olaszországra és az olaszokra. Giorgia Meloni, az FdI elnöke hangsúlyozta, hogy a kormány nekik tetsző későbbi intézkedéseit támogatni fogják. Matteo Renzi volt miniszterelnök pedig internetes bejegyzésében azt írta: mostantól az eddig „rendszerellenesek” kerülnek hatalomra, és „kiabálás helyett kormányozniuk kell, meglátjuk képesek lesznek-e rá”.

Giuseppe Conte a tervek szerint a jövő hét elején kér bizalmat a római parlamentben. Az M5S-Liga kormány más pártok támogatásával a számítások szerint a 315 fős szenátusban jelenleg 171 voksra számíthat, a 630 fős képviselőházban 352-re.

Conte csütörtök este a csődbe jutott olasz bankok károsult kisbefektetőivel is találkozott, pénteken pedig az olasz jegybank elnökével egyeztet. Azt egyelőre nem tudni, mikor mutatja be minisztereinek névsorát az államfőnek.

A munkaügyi tárcára pályázó Luigi Di Maio, az M5S vezetője így nyilatkozott: ahogy megszületik az új kormány, azonnali intézkedésekkel akarnak segíteni a szegénység felszámolásában. A belügyminiszternek készülő Matteo Salvini, a Liga vezetője pedig közösségi oldalán az Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlók tömeges és azonnali kiutasítását ígérte.

Elemzők szerint az M5S-Liga a baloldal és a jobboldal politikájának újszerű egyesítése. Matteo Salvini kijelentette, hogy nem létezik már a bal- és jobboldal: „a nép és a vele szemben álló elit” létezik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »