Lehet, hogy már túl késő a török jegybank drasztikus lépése

A török központi bank szerdai rendkívüli ülésén agresszív mértékű, 300 bázispontos kamatemelést hajtott végre, hogy megpróbálja megállítani a líra leértékelődését. Ez azonban valószínűleg nem lesz elegendő a nemzeti fizetőeszköz megmentésére.

Természetesen Törökország problémáit nem sikerül egy csapásra megoldani a kamatemeléssel, de azért ez jó kiindulópont, jó látni, hogy talán végre észhez tér a török gazdaság. Bár a kétszámjegyű infláció miatt valószínűleg túl későn.

A líra összességében ebben a hónapban még mindig 13,5 százalékkal gyengébb a dollárhoz képest, és közel van a rekord alacsony szintjéhez.

Recep Tayyip Erdogan elnök várhatóan csütörtökön Ankarában beszél a kamatemelésről. Elemzők kíváncsian várják véleményét a drasztikus lépésről, illetve arról, hogy mennyire gondolja ideiglenesnek az intézkedést. Erdogan ugyanis mereven ragaszkodik ahhoz, hogy a magas kamatlábak inflációt okoznak. Ezért jelentősen aláásta a központi bank függetlenségét, valamint megfigyelők szerint nagyon rövid pórázon tartja azt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Erdogan jelenleg olyan újraválasztási kampánystratégiát folytat, amely erős pénzügyi ösztönzést kínál. Ez egy inflációs időzített bomba. A kamatemelés segíthet az árnövekedés szabályozásában, de csak akkor, ha a líra ezáltal erősebb devizává válik, amely valóban megvédi a török üzleti vállalkozásokat és a háztartásokat az importköltségek és az olajárak emelkedésétől, miközben csökkenti a vállalatok külföldi hitelfelvételi költségeit.

Ha azonban Erdogan továbbra is ragaszkodik a gazdasági káoszhoz, és a jegybank nem tudja visszaszerezni függetlenségét, akkor ez a kamatemelés nem fogja megállítani a hanyatlást.

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »