Washington tiszta lapot javasol Iránnak

Washington új nemzetközi szerződést akar Iránnal és egyben a diplomáciai kapcsolatok teljes körű felújítását – hangoztatta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Heritage Alapítvány hétfői rendezvényén mondott beszédében.

Az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: az Egyesült Államok eltörli az Irán elleni szankciókat is, amennyiben Teherán felhagy „rosszindulatú magatartásával”. Pompeo hangsúlyozta: a szankciókat az Egyesült Államok csakis akkor oldja fel, ha érzékelhető változásokat észlel majd Teherán politikájában.

A miniszter több „nagyon alapvető követelést” fogalmazott meg, amely egy új megállapodás megkötéséhez szükséges. Ezek között szerepel, hogy Iránnak vissza kell vonulnia Szíriából és Jemenből, el kell ismernie a 2015-ben megkötött többhatalmi atomalku valódi céljait, szabadon kell bocsátania az amerikai foglyokat és az Egyesült Államokkal szövetséges államok fogságban lévő állampolgárait is, és le kell állítania a nukleáris töltetek hordozására is alkalmas rakéták kifejlesztését. Pompeo hangoztatta: ezek a követelések „nem ésszerűtlenek”.

Mike Pompeo kifejtette: a szerződésben rögzített együttműködés „az általunk kedvelt út”, és hozzátette, hogy Donald Trump elnök kormányzata ehhez meg szeretné nyerni az amerikai kongresszus kétpárti támogatását is, szemben az előző, Obama-kormányzattal, amely úgy írta alá Washington nevében a többhatalmi megállapodást 2015-ben, hogy a törvényhozás elsöprő többségében elutasította azt.

Washington, 2018. május 21.
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az amerikai kormány Iránnal szemben várható új politikájáról beszél a konzervatív Heritage Alapítvány washingtoni székházában (MTI/EPA/Michael Reynolds)

A külügyminiszter emlékeztetett rá, hogy az amerikai kormányzat álláspontja szerint a napokban amerikai részről egyoldalúan felmondott többhatalmi atomalku a hiányosságai miatt kockázatot jelent a világ számára, de Washington új stratégiáját immár e megállapodás kötelezettségei nélkül lehet végrehajtani.
Közölte: Washington „példa nélküli” pénzügyi nyomást kíván gyakorolni Iránra, és „a történelem legkeményebb szankcióit” hozza meg, amennyiben Irán nem változtat magatartásán. Az eddigi szankciók „csak a kezdetet jelentették” – mondta. Ahogyan fogalmazott: a büntetőintézkedések teljes körű életbe léptetése után Irán még azért is meg fog küzdeni, hogy a gazdaságát egyáltalán életben tartsa. Az Iránnal a szankciók ellenére is gazdasági kapcsolatokat fenntartókat „elszámoltatjuk” – tette hozzá.

Hangsúlyozta: Washington „el akarja söpörni” a Hezbollah nevében szerte a világban tevékenykedő iráni erőket.

Meggyőződését fejezte ki, hogy idővel az Egyesült Államok szövetségesei is megértik, hogy az amerikai kormányzat stratégiája a helyes. Az amerikai politika megvilágítása érdekében Washington szakembereket küld majd több országba is. Az amerikai kormányzat a diplomáciai eszközök híve, mondta, hozzátéve, ennek bizonyítéka az is, hogy Donald Trump elnök találkozni akar Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. „Ahogyan Trump elnök két héttel ezelőtt mondta: készen áll rá és akar is egy új megállapodást, de a megállapodás önmagában nem cél” – fogalmazott Mike Pompeo. A kormány céljaként az amerikai nép megóvását nevezte meg. Hozzátette: arra kéri az Egyesült Államok szövetségeseit, hogy csatlakozzanak, és együttesen szólítsák fel az iráni kormányt „felelősségteljesebb magatartásra”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »