Merkel szerint meg kell erősíteni a Frontexet a jobb határvédelem érdekében

Tovább kell erősíteni az EU határ-, és partvédelmi szervezetét (Frontex) – jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A 2018-as költségvetés általános vitájában elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a transzatlanti kapcsolatoknak továbbra is kiemelkedő a jelentőségük, és ki kell bírniuk az olyan nézeteltéréseket, mint amilyen az iráni atomprogramról kötött megállapodás körül kialakult.

Azonban ez a vita is jelzi, hogy nyomás alá került a többoldalú, multilaterális együttműködés rendszere a nemzetközi politikában, ezért az EU-nak „az eddiginél határozottabban a kezébe kell vennie sorsa irányítását”, és „európai válaszokat” kell adni a kihívásokra. 

Ezért helyes, hogy az EU szorosabbra fűzi a tagállamok védelmi együttműködését, és közös menekültügyi rendszeren dolgozik – tette hozzá a kancellár. Kiemelte, hogy a migráció kérdése „még évekig, akár évtizedekig” foglalkoztatja majd a közösséget. Aláhúzta, hogy az egyik legfőbb feladat a Frontex további erősítése és felszerelése, mert „600 frontexes rendőrrel nem lehet megvédeni a külső határt”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Viszont „azt is tudjuk, hogy a bezárkózás önmagában nem segít, ha nem küzdünk a menekülés és az üldöztetés okainak felszámolásáért”,  ezért közös, „európai erőfeszítéssel” meg kell újítani a nemzetközi fejlesztési együttműködés politikáját, legfőképpen Afrika támogatása érdekében – fejtette ki Angela Merkel.

A kancellár kiemelte, hogy „drámai hiány” mutatkozik a nemzetközi humanitárius szervezetek költségvetésében, a gazdasági fejlődést szolgáló programok pedig nem mindig hatékonyak. Mint mondta, a „klasszikus fejlesztési segélyezés önmagában nem elég”, a magántőkéből finanszírozott, hosszú távú beruházásokat kell ösztönözni.

A legnagyobb ellenzéki párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) vezérszónoka, Alice Weidel kiemelte, hogy a német kormány eltitkolja az államháztartás valódi helyzetét megmutató adatokat, és kétségbe vonta, hogy az államháztartás egyensúlyban van. A CDU-tól és bajor testvérpártjától, a Keresztényszociális Uniótól (CSU) jobbra álló párt társ-frakcióvezetője hozzátette, hogy az AfD álláspontja szerint a kormány korlátlan lehetőséget biztosít a muszlim vallású emberek bevándorlásának, és ezzel veszélyezteti a németek jólétét.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »