Talán nem kerül börtönbe a legújabb katalán elnökjelölt

Katalónia elnöki posztjára Quim Torra katalán parlamenti képviselőt javasolta pártja, a függetlenségi Junts pel Catalunya (Együtt Katalóniáért) jelöltjeként Carles Puigdemont csütörtökön, aki most éppen Berlinből próbálja egyengetni Katalónia sorsát.

A tavaly októberben leváltott katalán vezetőt Spanyolországban vélhetően bebörtönözték volna, így egy ideig Brüsszelben tartózkodott, majd Németországban, az európai elfogatóparancs újbóli kiadása után fogták el a német hatóságok, így jelenleg Berlinben tartózkodik.

A német bíróság engedékenyebben áll hozzá Puigdemont függetlenségi tevékenységéhez, mint a spanyol kormány, így április elején feltételesen szabadlábra helyezték és egyben közölték, hogy csak a közpénz hűtlen kezelése miatti vád alapján képzelhető el kiadatása Spanyolországnak, mert a lázadás vádja a német jog alapján nem állja meg a helyét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A német bíróság enyhébben kezeli Puigdemont függetlenségi harcát

A spanyol kormány bírósághoz fordul Puigdemont megválasztása esetén

Berlinben így tehát viszonylagos nyugalomban töltheti napjait a volt katalán elnök, innen tette közzé legújabb videóüzenetét, melyben Quim Torra katalán parlamenti képviselőt javasolta Katalónia elnöki posztjára. Megválasztása meglehetősen sürgős lenne, ugyanis a katalán parlamentnek május 22-ig kell megválasztani az autonóm közösség új elnökét, ellenkező esetben meg kell ismételni a helyi parlamenti választásokat.

Quim Torra, katalán politikus a neumünsteri börtön előtt nyilatkozik a sajtónak 2018. március 26-án, Németországban. A német rendőrség március 25-én fogta el Carles Puigdemont volt katalán elnököt, miután Dániából Németországba lépett át. Puigdemont ellen európai elfogatóparancso adott ki a spanyol kormány. EPA/SRDJAN SUKI

Quim Torra, katalán politikus a neumünsteri börtön előtt nyilatkozik a sajtónak 2018. március 26-án, Németországban. A német rendőrség március 25-én fogta el Carles Puigdemont volt katalán elnököt, miután Dániából Németországba lépett át. Puigdemont ellen európai elfogatóparancsot adott ki a spanyol kormány. EPA/SRDJAN SUKI

Quim Torra négy hónap alatt már a negyedik jelölt az elnöki tisztségre Carles Puigdemont, Jordi Sánchez és Jordi Turull után. Elődjeiből azért nem lett elnök, mert a törvényi előírások szerint a jelöltek személyes jelenléte elengedhetetlen a parlamentben a róluk szóló vitában és szavazásnál – Puigdemont azonban külföldön, Sánchez és Turull pedig előzetes letartóztatásban van.

A függetlenségi pártok ugyan múlt héten megszavazták az elnökségről szóló törvény módosítását, hogy lehetővé tegyék egy távollévő jelölt –  konkrétan Carles Puigdemont – újraválasztását, a jogszabályt azonban az alkotmánybíróság villámgyorsan felfüggesztette, így a volt elnök újraválasztásának esélye is elszállt.

Az új elnökjelölt 55 éves, ügyvéd és író, a tavaly december 21-i katalán parlamenti választásokon szerzett képviselői mandátumot, korábban az Ómnium Cultural politikai és kulturális civil mozgalom elnöke is volt.

A korábbi elnökjelöltekkel ellentétben, vele szemben nem zajlik bírósági eljárás a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával kapcsolatban.

Roger Torrent, a katalán parlament elnöke péntekre egyeztetést kezdeményezett a barcelonai törvényhozás pártjaival Torra személyéről, amely után várhatóan hivatalosan is jelöli a politikust az elnöki posztra. Ha ez megtörténik, a katalán parlament a jövő héten ülhet össze, hogy meghallgassa és megvitassa a jelölt programját, majd szavazzon róla.

A szavazás első körében az abszolút többség támogatása kell a jelölt megválasztásához, ha ezt nem sikerül megszerezni, két nappal később meg kell ismételni a szavazást, amelyen már elegendő az egyszerű többségi szavazat is.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »