Nagy üzlettől eshet el a Walt Disney csoport

A Comcast amerikai telekommunikációs konglomerátum mintegy 60 milliárd dollárt tett félre arra, hogy felvásárolja a 21st Century Foxot és kiüsse az eddig biztos befutónak tartott Walt Disney csoportot.

A The Wall Street Journal értesülése szerint a Comcast mintegy 60 milliárd dollárt ajánlana készpénzben az ausztrál médiavállalkozó Rupert Murdock tulajdonában lévő 21st Century Fox jelentős részéért. A The Walt Disney Co. decemberben kezdett tárgyalásokat a 21st Century Fox felvásárlásáról, 52,4 milliárd dolláros ajánlattal.

A The Wall Street Journal úgy tudja, hogy a Comcast még nem hozta meg a végleges döntést – ez egy másik ügylet kimenetelétől függ. Az AT&T telekommunikációs cég ugyanis szemet vetett a Time Warner vállalatra. Az amerikai igazságügyi minisztérium azonban úgy véli, hogy a két cég egyesülése a konkurencia csökkenéséhez, a fogyasztók pótlólagos kiadásaihoz vezetne. Az amerikai lap szerint, ha mégis létrejönne az üzlet, akkor a Comcast azonnal megkeresné a 21st Century Foxot a mintegy 60 milliárd dolláros ajánlattal.

A Walt Disney a 21st Century Fox film, televíziós és nemzetközi üzleti vállalkozását, továbbá a Twentieth Century Fox film és kábelhálózatát venné meg. Az ügylet után öt nagy hollywoodi filmes vállalat maradna: a Walt Disney, a Warner Brothers, a Universal Studios, a Sony Pictures és a Paramount.

A 21st Century Foxból az eladó kiveszi a Fox Broadcasting televíziós hálózatot, amelynek egyebek között a Fox News Channel és a Fox Business Network is a tagja. Rupert Murdock a 21st Century Fox megmaradt részeit egyesítené News Corp. vállalatával, amely egyebek között a Comcast-ajánlatról cikket közlő The Wall Street Journal című lapot is kiadja.

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »