Mégis miniszterelnök lett az örmény ellenzéki vezetőből

Az örmény parlament keddi ülésén – az egy héttel ezelőtti elutasítás után – megválasztotta miniszterelnöknek Nikol Pasinján ellenzéki vezetőt.

A 105 tagú nemzetgyűlés jelen lévő képviselői közül 59-en támogatták Pasinján megválasztását, 42-en ellene szavaztak. Az abszolút többséghez legalább 53 szavazatra volt szükség. A parlamentben többségben lévő, kormányzó Örményország Köztársasági Pártjának 11 képviselője is támogatta Pasinján megválasztását. Mint Bagram Bagdaszárján frakcióvezető közölte, azért döntöttek így, hogy megőrizzék az ország stabilitását, de ez nem jelenti azt, hogy általában is támogatják az ellenzéki vezetőt.

Pasinján volt az egyedüli jelölt a miniszterelnöki tisztségre. Elődje, Szerzs Szargszján az ellenzéki tömegtüntetések nyomására mondott le, amelyeket Pasinján szervezett. A tiltakozások nyomán felbomlott a kormányzó koalíció is.

Pasinján kormányfővé választását követően Karen Karapetján ügyvezető miniszterelnök azonnal bejelentette lemondását.

Beszédében a megválasztott miniszterelnök ígéretet tett a korrupció elleni harcra. Bejelentette, hogy már szerdán Karabahba – az Azerbajdzsántól véres háborúban elszakadt örmény enklávéba – utazik látogatásra. Pasinján még megválasztása előtt azt ígérte: arra fog törekedni, hogy nemzetközileg elismertesse a függetlenségét egyoldalúan kinyilvánított Karabahi Köztársaságot. Hangsúlyozta, hogy a katonai partnerség és a stratégiai együttműködés Oroszországgal továbbra is országának fontos prioritása marad.

A jereváni Köztársaság téren összegyűlt több mint tízezres tömeg ujjongva ünnepelte Pasinján megválasztását.

Jereván, 2018. május 8. Nikol Pasinján eddigi örmény ellenzéki vezetõ támogatói elõtt a jereváni Köztársaság téren 2018. május 8-án, miután a parlament megválasztotta miniszterelnöknek. (MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz) *** Local Caption *** 53667488

Jereván, 2018. május 8.
Nikol Pasinján eddigi örmény ellenzéki vezető támogatói előtt a jereváni Köztársaság téren 2018. május 8-án, miután a parlament megválasztotta miniszterelnöknek. (MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

Oroszország – amelynek katonai támaszpontja van Örményországban – óvatosan tekint a személyi változásra, ami más politikai pályára állíthatja Örményországot, ám Pasinján biztosítékokat ajánlott fel Moszkvának megígérve, hogy nem szakít a Kremllel.

Az új kormányfő korábban lapszerkesztőként dolgozott. Személye szakítás a „káderek sorával”, akik  az 1990-es évek vége óta irányították Örményországot. A legutóbbi „kádert”, az államfői posztot tíz éven át betöltő, oroszbarát Szerzs Szargszjánt április elején kormányfővé választották, ám a barátok pozíciókba juttatása és a korrupció miatti közfelháborodás kiváltotta kormányellenes tüntetések nyomására lemondott.

Pasinjánt első nekifutásra, május elsején nem választotta meg kormányfőnek a törvényhozás, és emiatt újfent őt éljenző tömegek vonultak az utcákra. Ha másodjára sem sikerült volna a választás, az örmény törvények szerint a parlamentet fel kellett volna oszlatni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ/Reuters

Friss hírek