Az örmény ellenzék vezetője politikai cunamival fenyeget

„Politikai cunamit” helyezett kilátásba Nikol Pasinján örmény ellenzéki vezető kedden arra az esetre, ha a parlament nem választja meg kormányfőnek.

A kormányzó Köztársasági Párt képviselői „ne essenek abba a tévedésbe, hogy gyengeségnek tekintik a nép türelmét, mert emiatt valóságos politikai cunami következhet be” – hangoztatta a parlament rendkívüli ülésén a szavazás előtt mondott beszédében az ellenzéki vezető, aki ismét az utcára szólította az örményeket.

Pasinján megígérte, hogy megválasztása esetén rövid időn belül tárgyalásokat kezd az Európai Unióval a vízumrendszer eltörléséről. Közölte, hogy szoros kapcsolatot kíván ápolni az Eurázsiai Gazdasági Unió és az Európai Unió tagországaival. A volt újságíró ezen kívül hozzátette, hogy a jövőben is szoros kapcsolatot kíván fenntartani Moszkvával.

A Jelk (Kiút) ellenzéki pártszövetség kedden Nikol Pasinjánt jelölte hivatalosan is a kormányfői tisztségre, miután előző nap Pasinján megállapodott az ellenzéki vezetőkkel, hogy ő lesz az egyetlen jelölt, a kormánypárt pedig nem állított jelöltet.

A Szerzs Szargszján kormányfő megválasztása elleni tömegtüntetéseket szervező 42 éves Pasinján megszerezte valamennyi parlamenti ellenzéki párt támogatását. Ezek összesen 47 képviselői hellyel rendelkeznek a 105 tagú törvényhozásban, de a megválasztásához az abszolút többség – 53 képviselő – támogatására van szüksége. Nem tudni, hogy a kormánypárti képviselők hogyan fognak szavazni a keddi voksoláson.

Jereván, 2018. április 30. Nikol Pasinján örmény ellenzéki vezetõ köszönti támogatóit a Jerevánban rendezett tüntetésen 2018. április 30-án. A napokban tüntetõk tízezrei követelték Pasinján kinevezését kormányfõvé, a törvényhozás május 1-jén választja meg az ország új miniszterelnökét. (MTI/AP/Szergej Gric)

Jereván, 2018. április 30.
Nikol Pasinján örmény ellenzéki vezető köszönti támogatóit a Jerevánban rendezett tüntetésen 2018. április 30-án. A napokban tüntetők tízezrei követelték Pasinján kinevezését kormányfővé, a törvényhozás május 1-jén választja meg az ország új miniszterelnökét. (MTI/AP/Szergej Gric)

A barátok pozíciókba juttatása és a korrupció miatti közfelháborodás kiváltotta kormányellenes tüntetések nyomására április 23-án lemondott kormányfői tisztségéről a parlament által hat nappal korábban megválasztott 63 éves Szargszján, aki előzőleg tíz éven át volt a 2,9 milliós kaukázusi volt szovjet köztársaság elnöke. Hivatalba lépésekor életbe lépett a kormányfő hatáskörét megnövelő módosított alkotmány, amelyet az ország gazdasági teljesítményével elégedetlen ellenzék úgy értékelt, hogy csak Szargszján hatalomban maradását szolgálja.

A parlamenti ülés idején több mint húszezren tüntettek Pasinján mellett a Jereván szívében található Köztársaság téren, örmény zászlókat lobogtatva és a „Nikolt kormányfőnek” jelszót skandálva.

Pasinján megválasztása gyökeres változást hozna Örményország életében, amelyet az 1990-es évek óta gyakorlatilag ugyanazok a vezetők irányítottak. Moszkva közelről figyeli, hogy a jereváni fejlemények a georgiai és ukrajnai mintát követik-e, ahol a népfelkelés hatására megválasztott új vezetők kivonták országukat Moszkva befolyása alól. A Törökországgal és Iránnal szomszédos kaukázusi államnak ráadásul évtizedek óta tartó területi vitája van harmadik szomszédjával, Azerbajdzsánnal Hegyi-Karabah miatt – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/AFP/TASZSZ/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »