Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Elindultak szombaton a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői Dúmába – közölte az orosz külügyminisztérium. Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be.

A szakértők már egy hete a szíriai fővárosban várakoztak. Az ENSZ kedden biztonsági ellenőröket küldött a Damaszkusztól nem messzi Dúmába, hogy felmérjék, megkezdheti-e a csoport a vizsgálatot, de mivel lövések dördültek, és a körülmények nem tűntek biztonságosnak – az OPCW szerint rálőttek az előreküldött biztonsági csoport tagjaira -, a szakértők egészen eddig nem indulhattak el.

Nyugati vezetők szerint április 7-én klórgázt vetettek be az utolsó, még lázadók kezén lévő kelet-gútai városban. A Fehérsisakosok nevű szíriai mentőszervezet és a Szíriai-Amerikai Orvosi Társaság (SAMS) szerint több mint 40 ember halt meg, és több mint 500 emberen állapíthatók meg „vegyi anyag” okozta tünetek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Macron szerint bizonyítékuk van arra, hogy a szíriai kormány vetett be vegyi fegyvert

Az oroszok szerint a szíriai kormánynak már nincsenek vegyi fegyverei

Washington és szövetségesei Damaszkuszt vádolják a vegyi támadás elkövetésével. Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia megtorlásul precíziós légicsapásokat mért több szíriai katonai célpontra. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és szövetségese, Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Forrás: MTI/Reuters/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »