Kurz: nem kampányolhatnak török politikusok Ausztriában

Nem engedélyezi az osztrák kormány, hogy török politikusok Ausztriában kampányoljanak a júniusi előrehozott törökországi választások előtt – közölte pénteken Sebastian Kurz osztrák kancellár.

„A török vezetés hosszú évek óta igyekszik felhasználni az Európában élő, török származású közösségeket” – mondta Kurz az ORF közszolgálati rádióban. „A török kampányrendezvények nem kívánatosak Ausztriában, és ezért a jövőben nem fogjuk ezeket engedélyezni” – tette hozzá.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán jelentette be, hogy az eredetileg tervezettnél több mint egy évvel korábban, június 24-én tartanak elnök- és parlamenti választást Törökországban a végrehajtó elnöki rendszer bevezetése érdekében.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A tervezett módosításról tartott tavalyi népszavazás előtt több török miniszter is kampányolt a nyugat-európai országokban élő török közösségek körében, elsősorban Hollandiában és Németországban. E két ország biztonsági okokból aztán betiltotta a török kampányrendezvényeket, ami igencsak felbőszítette Erdogant: a török elnök és néhány szövetségese odáig ment, hogy a náci rezsimhez hasonlította emiatt a német kormányt.

A török kampányolással kapcsolatban Ausztria ellenérzései sem új keletűek. Már az előző – szociáldemokrata – kancellár is kilátásba helyezte, hogy betiltják a török miniszterek kampánycélú megjelenéseit Ausztriában. Azóta törvény is született, amely nagyobb felhatalmazást ad a kormánynak arra, hogy betiltsa külföldiek politikai összejöveteleit az országban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ausztriában több százezer török vagy török származású ember él.

A Sebastian Kurz vezette konzervatív Osztrák Néppárt koalíciós partnere a radikális jobboldali, iszlámellenes Osztrák Szabadságpárt. Mindkét párt azon a véleményen van, hogy az Európai Uniónak véget kellene vetni a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalásoknak.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »