Európai akkumulátorgyárat szeretne a PSA csoport

Saját európai autóakkumulátor-gyártó ágazat létrehozásának a támogatása mellett szólalt fel szerdán a francia PSA csoport autóipari konszern vezérigazgatója. Carlos Tavares a francia parlamentben kijelentette: „stratégiai érdekünkben áll megakadályozni az autóakkumulátor-gyártás ázsiai koncentrációját”.

A Peugeot, Citroen és DS márkákat gyártó autóipari konszern vezére a francia parlament gazdasági bizottsága előtt a PSA teljes támogatásáról biztosította egy autóakkumulátorok fejlesztésével és gyártásával foglalkozó európai nagyvállalat létrehozását az Airbus konszern mintájára. Rámutatott: foglalkozik ugyan néhány európai vállalat akkumulátortelepek összeállításával, maguknak az akkumulátorcelláknak a gyártása azonban olyan nagy ázsiai cégeknél összpontosul, mint a kínai CATL, vagy a dél-koreai LG Chem és a Samsung.

Az EIB (Európai Beruházási Bank) az elmúlt hónapban nyitott meg egy 52,5 millió eurós hitelkeretet a svéd Northvolt cég számára egy akkumulátorgyártó üzem létesítéséhez Svédországban, Carlos Ghosn, a Renault vezérigazgatója pedig januárban jelentette be, hogy az elektromos autók gyártásának a felfutásával cége az akkumulátorok beszerzését a dél-koreai LG Chem vállalatról kiterjesztheti egy  – meg nem nevezett – európai beszállítóra is.

„Az LG Chem nem rendelkezik kizárólagos beszállítói jogosultsággal” – jelentette ki a francia parlament gazdasági bizottsága előtt, hozzátéve, hogy „nyitva áll a lehetőség egy európai beszállító előtt is, amennyiben versenyképes”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »