Újabb amerikai beavatkozás jöhet Szíriában

Az Egyesült Államok új tűzszüneti javaslatot terjesztett az ENSZ elé Szíria ügyében – jelezte Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet hétfőn.

Haley egyúttal elítélte Moszkva és Damaszkusz hozzáállását, amelyeknek szerinte soha nem állt szándékában betartani a fegyvernyugvásra felszólító határozatokat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt felszólaló diplomata elmondta, hogy az új határozati javaslat egyszerű, kényszerítő érvényű, és nem teszi lehetővé a kibúvókat. „Eljött a cselekvés ideje” – szögezte le Haley.

Az Egyesült Államok azzal fenyegetett, hogy saját kezébe veszi a szíriai helyzet megoldását, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem lép. „Nem ezt az utat részesítjük előnyben” – tette hozzá az ENSZ-nagykövet. „Azonban az Egyesült Államok korábban is megmutatta, hogy kész egyedül cselekedni, és ez most is így van” – húzta alá.

Haley ezzel arra utalt, hogy Washington a – vélhetőleg a damaszkuszi kormányerők által elkövetett – Hán Sejkún-i vegyifegyver-támadás után egy egyoldalú akció keretében csapást mért egy szíriai légi támaszpontra 2017 áprilisában.

Az Egyesült Államok azt követeli a Biztonsági Tanácstól, hogy kényszerítsen ki egy harminc napra szóló, azonnali tűzszünetet, amely Damaszkuszra és környékére, például a felkelők által ellenőrzött Kelet-Gútára terjedne ki. A felkelők utolsó jelentős fellegvárát hetek óta ostromolják az orosz légi támogatást élvező szíriai kormányerők. A BT február 24-én a teljes országra kiterjedő fegyvernyugvást követelt, hiába.

Diplomaták azzal vádolták Oroszországot, hogy napi öt órás humanitárius tűzszünetével csak megkerüli a februári megállapodást. A világszervezet tűzszüneti határozatának egyik záradéka lehetővé tette, hogy folytatódjon a harc a terrorcsoportok ellen. Szakértők azzal vádolták Szíriát és szövetségeseit, Oroszországot, valamint Iránt, hogy visszaélnek ezzel a kivétellel.

Eközben António Guterres ENSZ-főtitkár a szíriai helyzet feletti csalódottságának adott hangot: „Bár az összecsapások heve csökkent, nem függesztették fel teljesen az ellenségeskedést” – tájékoztatta a világszervezetet Guterres. „Az erőszak Kelet-Gútában és másutt, többek között Afrínban, Idlíb egyes részein, illetve Damaszkuszban és külvárosaiban is folytatódott” – mondta.

„Néhány konvoj ugyan sikeresen kézbesítette szállítmányát, de a humanitárius segélyek továbbra sem jutnak el akadálytalanul a nélkülözőkhöz, és a súlyos betegeket, valamint a sebesülteket sem sikerült evakuálni” – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/AFP/APA/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »