Megosztottá vált a Nyugat Oroszországot illetően

Lazítani kellene az Oroszországgal szemben az ukrán válság miatt bevezetett szankciók rendszerén, ha sikerül megállapodni a békefenntartásról Kelet-Ukrajnában – jelentette ki szombaton az 54. müncheni biztonságpolitikai konferencián Sigmar Gabriel német külügyminiszter. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár viszont pesszimistán nyilatkozott egy esetleges ukrajnai ENSZ-békefenntartó misszióról.

Eddig az egységes európai álláspont az volt, hogy a szankciók mindaddig érvényben maradnak, amíg nem teljesülnek maradéktalanul a válság politikai rendezését célzó minszki megállapodások. Gabriel viszont most azt mondta: irreális elvárni a megállapodások százszázalékos teljesítését, mielőtt enyhíteni lehetne a büntetőintézkedéseken.

Gabriel egyúttal az európai-amerikai kapcsolatok megújítása és megerősítése mellett szállt síkra, mondván, Kína befolyása növekszik, és ha az Egyesült Államok és Európa nem fog össze, akkor együtt fognak mindketten lemaradni. A német diplomácia vezetője szerint az Egyesült Államoknak legalább akkora szüksége van Európára, mint viszont, és az egyedi nemzeti érdekek követése önmagában nem lesz elég. Gabriel kitért arra, hogy Németország sokat tanult az Egyesült Államokhoz fűződő erős kapcsolatából, kiemelte a demokráciát, a többoldalú diplomácia fontosságát, a nemzetközi jogot és a szabadkereskedelem elvét.

„Talán ez az oka, hogy mi, németek mostanában néha megrökönyödünk, amikor áttekintünk az Atlanti-óceán túlsó partjára, mert már rá sem ismerünk a mi Amerikánkra” – fogalmazott Sigmar Gabriel.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter beszél az 54. nemzetközi biztonságpolitikai konferencián Münchenben 2018. február 17-én. A háromnapos tanácskozás február 18-án zárul. (MTI/EPA/Ronald Wittek)

Sigmar Gabriel német külügyminiszter beszél az 54. nemzetközi biztonságpolitikai konferencián Münchenben 2018. február 17-én. A háromnapos tanácskozás február 18-án zárul. (MTI/EPA/Ronald Wittek)

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár viszont pesszimistán nyilatkozott egy esetleges ukrajnai ENSZ-békefenntartó misszióról. A tanácskozás szünetében kijelentette, hogy fontos folytatni az erőfeszítéseket, de nagyobb előrehaladást kell elérnünk a minszki megállapodás megvalósításában. A 2014-ben Oroszország, Ukrajna és a két kelet-ukrajnai szakadár megye által aláírt megállapodás ellenére sem sikerült beszüntetni a harcokat a térségben.

Stoltenberg hozzátette, hogy az ukrajnai konfliktus a fő oka a NATO és Oroszország közötti viszony romlásának. 

Münchenben lemondtak a „normandiai formátumban” – Franciaország, Németország, Oroszország, Ukrajna – Ukrajnáról tervezett tárgyalás tervéről – közölték nevük elhallgatását kérő diplomaták a Reuters brit hírügynökséggel. A tárgyalást eredetileg péntekre tervezték, de Sigmar Gabrielnek váratlanul vissza kellett térni Berlinbe, miután a török hatóságok szabadlábra helyezték a Die Welt című német lap egy éve bebörtönzött tudósítóját, Deniz Yücelt. A négyoldalú találkozó helyett így kétoldalú tárgyalásokat tartanak, ezek egyike a Sigmar Gabriel és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter között tartandó párbeszéd – közölte egy német diplomata.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP/dpa

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »