Jüan elszámolású olajkereskedéssel bővül a sanghaji tőzsde

Kína március 26-án elindítja a kőolaj jüanban történő határidős jegyzését a sanghaji tőzsdén – jelentette be az ázsiai ország értékpapírpiaci felügyelete (CSRC).

A börze azt közölte, hogy felkészült a feladatra, több sikeres tesztet hajtott végre. Kína 1993-ban már megpróbálkozott a határidős jegyzés bevezetésével a belföldi piacon, de a próbálkozás kudarcot vallott, a kereskedést egy évvel később leállították a rendkívül nagy árkilengések miatt.

A Dow Jones kiadó által működtetett MarketWatch azt közölte, hogy a külföldi befektetők közvetlenül részt vehetnek a március végén induló kereskedésben, nem kell előzőleg külön kereskedési pontot nyitniuk Kínában. Azt is lehet már tudni, hogy egy-egy ajánlat 1000 hordóra vonatkozik, a hordónkénti legkisebb ármozgás 0,1 jüan. A napon belüli ár egyelőre szűk, 4 százalékos sávban mozoghat, ha kitör ebből, felfüggesztik a kereskedést.

Elemzők szerint a nagy olajtőzsdéket egyelőre biztosan nem veszélyezteti majd a sanghaji börze, amely azonban idővel trendalakító lehet Ázsiában és ha sikeresen integrálódik a globális kereskedési rendszerbe, az jelentősen felértékelheti a jüant szerepét a világkereskedelemben.

A Société Générale adatai szerint az olajpiacok döntő részén jelenleg dollárban zajlik a kereskedés. Naponta mintegy 82,2 millió hordó (1 hordó=159 liter) kőolajjal kereskednek a világon, és ebből csupán 300-350 ezer hordó, amit nem dollárban adnak és vesznek.

Kína tavaly lekörözte az Egyesült Államokat és a kőolaj legnagyobb importálója lett a világon, olajimportja napi átlagban mintegy 8,43 millió hordó volt. Ebben az előrelépésben azonban nagy szerepet játszott az is, hogy az USA palaolaj-kitermelése jelentősen felfutott, így szükségletének egyre nagyobb részét tudja fedezni hazai kitermelésből.

A legfrissebb becslések szerint az USA összesített olajkitermelése idén januárban  – hagyományos és palaolaj együttesen – már megközelíti vagy kicsivel meg is haladja a napi 10 millió hordós szintet (9,86 és 10,25 millió hordó között várható a végleges adat), amivel gyakorlatilag beérte Szaúd-Arábia termelési mennyiségét és már csak Oroszország áll fölötte a rangsorban 10,9 millió hordós napi kitermelésével.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Bloomberg

Felkapott hírek

Friss hírek

Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »