Nem vehetik biztosra a britek az átmeneti időszakot

Nem garantálható, hogy sikerül megállapodni az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépését követő esetleges átmeneti időszakról, ha fennmaradnak a jelentős nézetkülönbségek – jelentette ki Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója pénteken Brüsszelben.

„Az átmeneti időszak nem garantált, amennyiben nem sikerül rendezni ezeket a vitás kérdéseket” – mondta sajtótájékoztatóján Barnier a brit kilépés feltételeiről szóló tárgyalások újabb fordulóját követően. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nem fenyegetés, pusztán figyelmeztetés.

Elmondta, a britek főként azt kifogásolják, hogy az érintett 21 hónapban nem vehetnének részt az uniós döntéshozatalban, miközben az újonnan elfogadott szabályokat is be kellene tartaniuk, de emellett az állampolgárok jogait illetően is vannak véleménykülönbségek.

„Problémáim vannak az Egyesült Királyság álláspontjának megértésével” – tette hozzá a francia politikus.

Az átmeneti időszak lényege, hogy az Egyesült Királyság ebben az időszakban, – azaz a jelenlegi tervek szerint 2020 végéig – még része lenne a vámuniónak és az egységes piacnak, be kellene tartania a közösségi jogot, beleértve az újonnan elfogadott szabályokat is, eleget kellene tennie a költségvetési kötelezettségeknek, illetve alá kellene vetnie magát az Európai Bíróság joghatóságának, azonban már nem vehetne részt az uniós döntéshozatalban.

2020 végéig csendes EU-tag maradhat Nagy-Britannia

Amennyiben mégis megvalósul a britek által tervezett átmeneti időszak, akkor sem lesz könnyű dolga a tárgyalóknak, az Európai Bizottság ugyanis máris jelezte, hogy egy szankciós mechanizmust is létrehozna az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépését követő átmeneti időszakban, így az EU szabályszegés esetén felfüggeszthetne bizonyos, a belső piaci tagságból fakadó előnyöket London számára.

Michel Barnier szerint a kiválási szerződés tartalmazza majd, hogy az egységes piaci szabályozás elemeinek továbbra is teljes mértékben vonatkozniuk kell Észak-Írországra, ugyanis másképp nem lehet elkerülni a fizikai határellenőrzés visszaállítását Írországgal.
„A belső piac és a vámunió elhagyása elkerülhetetlenné tenné a határellenőrzést” – hangoztatta.

Michel Barnier végezetül ismételten sérelmezte, hogy London még mindig nem részletezte a jövőbeli kapcsolatrendszerre vonatkozó elképzeléseit. „Fogytán az idő, egy percet sem veszíthetünk, ha sikert akarunk elérni” – mondta.

A szigetország az EU március 22-23-i csúcstalálkozójáig szeretne megegyezni a tervek szerint 2019. március 30-tól 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszakról.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »