Szankciós mechanizmussal bővült a Brexit-folyamat

Egyfajta szankciós mechanizmust is létrehozna az Európai Bizottság az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépését követő átmeneti időszakban, így az EU szabályszegés esetén felfüggeszthetne a belső piaci tagságból fakadó bizonyos előnyöket London számára – derült ki a brüsszeli testület által szerdán közzétett tervezetből.

A dokumentum szerint a brit belső piaci hozzáférést akkor korlátozhatnák, ha úgy ítélik meg, hogy az ügy rendezése túl sokáig tartana az Európai Bíróságon. Egyes szakértők szükségesnek tartják ennek kodifikálását, mondván, hogy a luxembourgi bírói fórum előtt akár évekig is elhúzódhatnak bizonyos jogviták, mások szerint viszont mindössze „üres fenyegetés” a mechanizmus belengetése.

A szövegben arra is kitértek, hogy a szigetországnak az esetleges átmeneti időszakban tartózkodnia kell majd minden olyan lépéstől, amely „valószínűsíthetően ellentétes az EU érdekeivel” a nemzetközi szervezetekben. A Politico brüsszeli hírportál szerint „szigorúan értelmezve” ez azt jelenti, hogy London nem mehetne szembe az európai uniós állásponttal például az ENSZ, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vagy a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az EU-t tömörítő G20-csoport ülésein.

  • Dióhéjban az átmeneti időszakról
Körülbelül másfél évvel az Egyesült Királyság tervezett európai uniós kiválása után, 2020. december 31-én zárnák le a bennmaradó tagállamok a Brexitet követő esetleges átmeneti időszakot, melynek során a szigetországnak továbbra is teljes körűen be kellene tartania a közösségi jogot, beleértve az új szabályokat is, a döntéshozatalban viszont már nem vehetne részt.

Az Egyesült Királyság ezen 21 hónap alatt is részese maradna a vámuniónak és az egységes piacnak, továbbra is eleget kellene tennie a költségvetési kötelezettségeknek, illetve alá kellene vetnie magát az Európai Bíróság joghatóságának.

Az átmeneti időszak alkalmazása így azt is jelenti, hogy Nagy-Britannia gyakorlatilag újabb két évet kapna közel teljes jogú uniós tagországként arra, hogy eldöntse, végül milyen formában zárná le a kilépési folyamatot – a plusz két évnek azonban az EU szerint ára van, vélhetően ennek biztosítására került be a tervezetbe a szankciós mechanizmus.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi koordinátora január közepén arra világított rá, hogy a britek jól semmiképpen nem járnak majd a Brexittel, így talán jobb lenne átgondolniuk a kilépésről szóló döntésüket:

“Amit biztosan nem fogunk megengedni, az az, hogy a folyamat végén Nagy-Britannia jobb pozícióba kerüljön, mint ha az EU-n belül maradna. Mindig az unión belül maradás lesz a legjobb megoldás minden tagország számára.”

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »