Aki nem ért egyet Erdogannal, nem is török

Gyorsan el kell távolítani a „török” jelzőt azon intézmények nevéből, amelyek ellenzik az észak-szíriai Afrínban január 20-án indított török hadműveletet – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden Ankarában a kormányzó INemzeti Mozgalom Pártja gazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülése után újságíróknak nyilatkozva.

Erdogan elsősorban a török orvosok egyesületére (TTB) utalt – a TTB 11 vezetőségi tagját január végén vették őrizetbe, amiért közleményben tiltakoztak a katonai beavatkozás miatt. A TTB írásában „népegészségügyi problémának” nevezte a hadműveletet.

„Nemet a háborúra, azonnali békét!” – hangoztatták.

Az előállítottak ellen terrorpropaganda, valamint gyűlöletkeltés és ellenségeskedés szítása gyanújával indult nyomozás. Az eljárás folytatódik, de időközben mindegyiküket szabadlábra helyezték.

A török haderő január 20-án nagyszabású offenzívába kezdett a szíriai Afrín kerületet ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen, amelyet Ankara a törökországi kurdok függetlenségéért harcoló, szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tart.

A török belügyminisztérium hétfői közleménye alapján eddig 573 embert vettek őrizetbe, amiért vagy az afríni hadműveletet ellenző és arról a hatóságok szerint valótlan állításokat tartalmazó posztokat tettek közzé a közösségi médiában vagy a katonai beavatkozás ellen tiltakozó megmozdulásokon vettek részt.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint Erdogan kedden hangsúlyozta: nemcsak a TTB, de a török ügyvédi kamarák egyesülete (TBB) nevéből is ugyanúgy el kell távolítani a „török” jelzőt. Ezek az intézmények „a haza védelméért folytatott harcban nem Ankara mellett állnak, hanem épp ellenkezőleg, azzal szemben, a terroristák oldalán” – szögezte le. A török elnök jelezte: a kormány megteszi a szükséges lépést és dönt a „török” jelző eltávolításának ügyében.

Erdogan arra reagálva beszélt erről, hogy néhány órával korábban a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) parlamenti frakcióülésén az elnök, Devlet Bahceli már élesen bírálta a TTB-t. Úgy vélekedett, hogy a TTB hazaárulást követett el, aminek nincs köze a gondolat- és szólásszabadsághoz.

A Nemzeti Mozgalom Pártja határozottan támogatja Erdogant és az AKP-t a végrehajtó elnöki rendszer bevezetésében.

A kérdésről tavaly áprilisban népszavazáson döntöttek a törökök, de az alkotmánymódosítás főbb pontjai csak 2019 novemberében, az elnökválasztáson léphetnek életbe.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »