Emelkedőben az olajár Szaúd-Arábia bejelentésére

Emelkedésnek indult hétfőn a kőolaj világpiaci ára, miután Szaúd-Arábia energetikai minisztere jelezte, hogy folytatódik az együttműködés a nagy exportőr országok között a kitermeléscsökkentési megállapodás 2018 végére tervezett lezárása után.

Közép-európai idő szerint délelőtt 11 órakor az északi-tengeri Brent hordónként (159 liter) 68,69 dollárba került márciusi szállításra, 8 centes, 0,12 százalékos pluszban forgott. Napi csúcsán 68,69 dolláron jegyezték. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára márciusi szállításra hordónként 10 centtel, 0,16 százalékkal, 63,41 dollárra nőtt. A WTI napi csúcsán 63,59 dollárba került.

Az olajárakat támogatja a világgazdasági növekedés erős üteme és az amerikai olajfúró tornyok számának múlt heti csökkenését tükröző adat is.

Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajexportőr országa, egyben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) de facto vezetője. Energetikai minisztere, Hálid al-Falih az OPEC-tagállamok és a kartellen kívüli országok kitermeléscsökkentési megállapodásának végrehajtását felügyelő bizottság Ománban vasárnap tartott ülése után elmondta, hogy a nagy olajexportőr országok készek folytatni az együttműködést 2018 után. Ennek mechanizmusáról egyelőre nem döntöttek, de „konszenzus alakult ki az együttműködés folytatása mellett” – mondta.

Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország  2016 decemberében állapodott meg abban, hogy 2017. január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül. A kőolaj világpiaci árának alátámasztását és a túlkínálat csökkentését célzó egyezség hatályát többször meghosszabbították már: először május 25-én, 2018 márciusának végéig, legutóbb pedig novemberben, 2018 december végéig. Az olaj hordónként ára 2016 elején 30 dollár, idén januárban pedig már 70 dollár körül mozgott.

Hálid al-Falih a bizottsági ülés előtt azt hangoztatta, hogy nem szabad 2018-ra korlátozni a kitermelési kvóták megállapítását célzó erőfeszítéseket, meg kell teremteni a hosszabb távú együttműködés kereteit az OPEC-tagállamok és a kartellen kívüli országok között. A miniszter megjegyezte, hogy a hosszú távú megállapodás nem feltétlenül jelentene a mostanival azonos mértékű kitermelési kvótákat.

Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter, miután Maszkatban tárgyalt szaúdi kollégájával, arról beszélt, hogy folytatni kell az erőfeszítéseket a kőolajpiac egyensúlyának újbóli megteremtéséig. Novak jelezte, Moszkva várakozásai szerint idén helyreáll az egyensúly, miután világszerte csökkennek a tartalékok a kereslet emelkedésével egyidejűleg.

A szaúdi szakminiszter viszont arról beszélt, hogy folytatni kell az erőfeszítéseket a tartalékok „normális szintekre” történő leépítésére. Ezt a célt – a normális szintek elérését – még nem sikerült elérni, ehhez várhatóan az egész idei évre szükség lesz.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »