Gőzerővel folyik az egyeztetés az amerikai kormány működésének finanszírozásáról

Élénk egyeztetések indultak szombaton az amerikai törvényhozók között a kormányzat működésének finanszírozását átmenetileg biztosító törvényről, amely elbukott a szenátusi szavazáson, így részlegesen leálltak a kormányzati hivatalok és ügynökségek.

A szenátusnak péntek éjfélig kellett volna megszavaznia a törvényt a kormányzati leállás elkerüléséhez, de végül 50:49 arányban elutasította a javaslatot. A képviselőházban – amely viszont csütörtökön jóváhagyta a kormányzat működését február 16-ig biztosító jogszabályt – szombaton már készítették elő az új törvényjavaslatot.

Sajtóértesülések szerint a szenátusban Mitch McConnell, a republikánus frakció vezetője hétfőn terjeszt elő újabb javaslatot, de ebben csupán a kormányhivatalok átmeneti időre, február 8-ig való finanszírozásáról esik szó, e három hét alatt próbálnának megállapodni a demokratákkal a bevándorlási politika vitás kérdéseiben.

A The Wall Street Journal információi szerint Paul Ryan házelnök a republikánus törvényhozókkal tartott, zártkörű konferencián arról beszélt politikustársainak, hogy egyedül a demokrata párti szenátorokat okolják a kudarcért. Ugyanezt az álláspontot fejtette ki McConnell is a szenátusban. „Egy párt e kongresszus egyik házában túszul ejtette a kormányzatot. Ennek nem kellett volna így történnie” – fogalmazott a szenátor.

Kora délutáni Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök is a demokratákat okolta. „A demokraták sokkal jobban aggódnak a illegális bevándorlók, mint a veszélyes déli határainkon lévő nagyszerű katonáink vagy biztonságunk miatt” – fogalmazott az elnök, aki a Washington Examiner című lap szombati számában vezércikket írt, amelyben egyéves elnöksége eredményeit sorolta.

Kép forrása: Twitter

Kép forrása: Twitter

A két párt között a bevándorlási politika képezi a legfőbb vitakérdést. Az igenlő voksok fejében a demokraták ragaszkodtak ahhoz, hogy az illegális bevándorló szüleikkel gyermekként az Egyesült Államokba érkezett és itt felnőtt, mintegy 700-800 ezer fiatalnak védelmet nyújtó, úgynevezett DACA-program folytatódjék, a republikánusok azonban elutasították ezt.

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője elmondta, hogy péntek délutáni megbeszélésein a Fehér Házban Donald Trump elnök visszalépett a kétpárti kompromisszumos megoldás támogatásától. A kompromisszumos megoldás lényege az lett volna, hogy a DACA-program folytatásáért cserébe a demokraták megszavazzák az amerikai-mexikói határra tervezett fal építésének költségeit.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »