Gyümölcsözőnek bizonyult Macron kínai látogatása

Kína 184 Airbus A320-as megrendelésére készül – jelentette be Emmanuel Macron francia köztársasági elnök szerdán, háromnapos kínai látogatásának utolsó napján. A rendelést hamarosan véglegesítik, azt már jóváhagyta Hszi Csin-ping kínai államfő – tette hozzá Macron újságíróknak nyilatkozva.

A megállapodások alapján az Airbus növeli az A320-asok gyártását az észak-kínai Tiencsinben is: a havonta gyártott gépek számát a jelenlegi négyről 2019-ben ötre, majd egy évre rá hatra emelik. A repülőgépügylet értéke eléri a 18 milliárd dollárt. Kína a gépeket 13 helyi légitársaság számára rendeli majd meg.

Macron azt mondta, Kína biztosította arról, hogy tiszteletben tartja az amerikai Boeing és az európai Airbus repülőgépgyártó közötti arányos piacmegosztást.

Macron és Hszi Csin-ping kedden számos, a légi közlekedésben és a nukleáris energia terén megvalósítandó együttműködésről szóló nyilatkozatot írt alá. A nyolc hónapja történt hivatalba lépése óta első kínai vizitjén a francia államfő nagyobb nyitottságot szorgalmazott mindkét fél részéről, és a kétoldalú kereskedelemben meglévő 30 milliárd eurós francia deficit lefaragását sürgette.

A felek megállapodtak abban is, hogy együttműködnek a mesterséges intelligencia megteremtésében, valamint a klímavédelemben és a terrorizmus elleni küzdelemben is.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/dpa/AFP/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »