Az USA felfegyverzi Ukrajnát

Az Egyesült Államok fejlett védelmi jellegű fegyverekkel látja el Ukrajnát – jelentette be pénteken az amerikai külügyminisztérium.

„Az amerikai segítség teljesen védelmi jellegű – amint ezt többször elmondtuk -, Ukrajna egy szuverén ország, és joga van megvédenie magát’ – írta a minisztérium közleményében, és hozzátette, hogy az erről szóló döntés része az Egyesült Államok arra irányuló törekvésének, hogy segíti Ukrajnát területi integritása megvédésében, és az esetleges újabb agresszió megakadályozásában. Az átadandó fegyverekről azonban nem írt a minisztérium.

Az ABC News tévéadó néhány órával korábban meg nem nevezett külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy Donald Trump elnök várhatóan jóváhagyja Javelin típusú harckocsi-elhárító rakéták eladását Ukrajnának. Bármilyen fegyvereladást a kongresszusnak kell engedélyeznie, de ezt valószínűleg jóvá fogja hagyni, mert több tagja már régóta sürgeti védelmi jellegű fegyverek eladását Ukrajnának.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptemberben azt mondta, ha az Egyesült Államok bármilyen fegyvert adna el Ukrajnának, az csak súlyosbítaná a kelet-ukrajnai konfliktust, és valószínűleg azt eredményezné, hogy a szakadárok fokoznák harci tevékenységüket.

Kapcsolódó cikkünk: Az orosz-amerikai kapcsolatok normalizálódása az ukrajnai helyzet rendezésétől függ

Forrás: MTI/Reuters/AFP/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »