A Teva majdnem teljesen felszámolja izraeli gyártási kapacitásait

Izraeli dolgozóinak felétől készül megválni a Teva gyógyszeróriás, és külföldre helyezi működésének jelentős részét – jelentette egy kiszivárgott belső dokumentumra hivatkozva szerdán a Kalkaliszt, a Jediót Ahronót című újság gazdasági melléklete.

A vállalat a lap szerint csütörtökön készül bejelenteni a következő hónapokra tervezett költségcsökkentő változtatásokat. Egy késő éjszakába húzódó tanácskozáson elhatározták, hogy 3300 főt elbocsátanak a vállalat 6430 alkalmazottjából.

A Teva szinte teljesen felszámolja izraeli gyártási kapacitásait, teljes gyárakat zár be, és a megmaradó üzemekben is drasztikusan csökkenti a termelést. A vállalat Petach Tikvn működő központjában a dolgozók negyvenöt százalékát menesztik, és ettől a lépéstől adminisztrációs költségeik megfelezését remélik. Két izraeli gyártóüzemet is bezárnak, és a gyártósorokat főként Indiába és Kínába készülnek áthelyezni.

A Tel-Avivtól északra lévő Netanyán dolgozó kutatási és fejlesztési központ háromszázötven munkatársának is új munkát kell keresni, mert azonnali hatállyal felszámolják a pre-klinikai teszteket. Felszámolják hazai forgalmazási üzletüket is, és eladják az ingatlant, amelyben működött.

A generikus gyógyszergyártó óriáscég az Allergan vállalat Actavis nevű generikus részlegének tavalyi megvásárlása miatt adósodott el, és került nehéz pénzügyi helyzetbe. A bajokat tetézte, hogy megjelent a piacon Copaxone nevű, úttörő szklerózisos multiplex elleni gyógyszerük generikus változata, miután lejártak kizárólagossági jogaik.

Izraelben komoly szakszervezeti és politikai tiltakozás várható a tervbe vett elbocsátások miatt, mert a Teva az elmúlt években jelentős adókedvezményeket élvezett, hogy megőrizze munkahelyteremtő és fenntartó szerepét, noha az adómentesség ellenzői szerint nem vállalt kötelezettséget dolgozói megtartására.

Kapcsolódó cikkünk: Veszélyes spirálba került a Teva

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »