Új taggal bővült az Észak-Korea miatt hadgyakorlatozók köre

Közös rakétavédelmi hadgyakorlatot tart Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok – közölte a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága, miután sajtóértesülések jelentek meg arról, hogy Észak-Korea hamarosan tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta tesztelésére készül.

A kétnaposra tervezett manőver célja az információmegosztás és a számítógép szimulálta rakéta észlelés-nyomonkövetés-elfogás gyakorlása a Koreai-félsziget és Japán közötti vizeken.

Ez az első hadgyakorlat a három ország részvételével mióta november végén a phenjani rezsim – állítása szerint – sikeres kísérletet hajtott végre Hvaszong-15 típusú, új fejlesztésű rakétájával, amely képes elérni az Egyesült Államok egész területét. Összességében pedig immáron a hatodik ilyen jellegű manőver.

A közös hadgyakorlaton négy, Aegis típusú rakétavédelmi rendszerrel felszerelt hadihajó vesz részt, köztük a dél-koreai Szeoé Riju Szeong Rijong, az amerikai Stethem és Decatur, valamint a japán Csokai rombolók.

„Szorosan nyomon követjük Észak-Korea rakétalétesítményeit. Egyelőre nem látjuk nyomát küszöbön álló provokációnak, ugyanakkor teljes mértékben készen állunk minden eshetőségre” – mondta a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának egyik szóvivője.

Hétfőn Dél-Korea újabb szankciókat foganatosított északi szomszédja ellen, azzal a céllal, hogy elvágja a phenjani rezsim fegyverprogramjának pénzügyi forrásait. A mostani büntetőintézkedésekkel sújtottak listáján 20 észak-koreai vállalat és 12 észak-koreai állampolgár szerepel.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Yonhap/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »