Andrej Babis az új cseh miniszterelnök

Milos Zeman cseh államfő szerdán Prágában kormányfővé nevezte ki Andrej Babist, az októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom elnökét.

Az új kormányfő jogkörei elődje, Bohuslav Sobotka ügyvezető kormányfő végleges távozásáig korlátozottak.

A Babis-kormány tagjainak kinevezésére az államfő közlése szerint december 13-án kerül sor. Andrej Babis azt tervezi, hogy kormányának programját januárban terjeszti a képviselőház elé, és kér bizalmat számára. Milos Zeman Babis kinevezésekor közölte: ott lesz ezen a parlamenti alsóházi ülésen, és támogatásáról fogja biztosítani az új kabinetet.

A 200 tagú cseh parlamenti alsóházban a jobbközép ANO mozgalomnak 78 képviselője van. Miután szinte senki sem kíván koalícióra lépni az ANO-val, Babis kisebbségi kormányt tervez. „Csehországnak az eddigieknél jóval aktívabbnak kell lennie az Európai Unióban” – mondta kinevezése után Andrej Babis újságíróknak. Hozzátette: a migrációs probléma megoldásaként javasolni fogja az Európai Uniónak, hogy fokozza harcát az embercsempészek ellen. Belpolitikai téren a korrupció és a kliensrendszer elleni küzdelmet jelölte meg legfontosabb feladatként az új cseh kormányfő.

Andrej Babis elmondta, hogy a következő napokban és hetekben újra tárgyalni kíván a parlamenti pártokkal kormányának támogatásáról vagy megtűréséről.

Sajtóértesülések szerint az Andrej Babis vezette kormánynak 15 tagja lesz. Kisebbségi kormány lesz, amelyben az ANO mozgalom tagjain kívül több tárcát párton kívüli szakemberek fognak vezetni. Az új kabinetben kilenc új miniszter kap helyet. Babis öt minisztere, akik az előző kormány tagjai voltak, maradnak, de ketten közülük új tárcát kapnak: Martin Stropnicky eddigi védelmi miniszter a külügyi tárca élére kerül, míg Karla Slechtová eddigi regionális fejlesztési miniszter a védelmi tárca irányítását veszi át. Andrej Babis májusig a Sobotka-kormány első miniszterelnök-helyettese és pénzügyminiszter volt.

Kapcsolódó cikkünk: Lemondott a cseh kormány

Andrej Babis, a szerdán kinevezett új cseh kormányfő jelenleg Csehország második leggazdagabb polgára. Vagyonát a közelmúltban a Forbes magazin 88 milliárd koronára (1021 milliárd forintra) becsülte. Más, a cseh sajtóban megjelent becslések szerint Babis vagyonának értéke 130-140 milliárd korona (1508-1624 milliárd forint) lehet.

A szerdán kormányfőnek kinevezett Babis 1954-ben Pozsonyban született, de cseh állampolgársága van. A szocialista időszakban Babis édesapja Genfben képviselte Csehszlovákiát az ENSZ egyik szakosított szervezeténél, az Általános Vámtarifa- és Kereskedelmi Egyezménynél (GATT), majd az ENSZ szakértője volt, ezért fia Svájcban végezhette gimnáziumi tanulmányait. Ezt követően a pozsonyi közgazdasági egyetemen szerzett diplomát. A fiatal Babis a Chemapol külkereskedelmi vállalatban (később Petrimex) kezdett dolgozni, majd 1985-1990 között annak marokkói képviselője volt. 1991-ben tért vissza Csehszlovákiába, és a Petrimex menedzsere lett. A Petrimexből néhány éven belül Agrofert lett, s az Babis százszázalékos tulajdonába került. Az Agrofert Holdingnak az idei év elejéig Babis az egyetlen tulajdonosa és egyben vezérigazgatója volt.

Az élelmiszeripari, mezőgazdasági és vegyipari cégeket magába foglaló Agrofert holding az egyik legnagyobb csehországi gazdasági csoport. Összesen mintegy 34 ezer embernek ad munkát. Az Agrofert tulajdonába tartozik a Mafra kiadó is, amely egyebek között a liberális Mladá Fronta Dnes és a konzervatív Lidové Noviny befolyásos országos napilapok kiadója is.

Babisnak azonban, aki májusig a cseh kormány első alelnöke és pénzügyminisztere volt, az év elején úgynevezett megbízotti alapokba kellett helyeznie vagyonát a tavaly módosított összeférhetetlenségi törvény miatt. Andrej Babis nős. Az első és a jelenlegi – második – házasságából két-két gyermeke van.

Forrás: MTI

Friss hírek