Újabb választás jöhet Németországban

Miután a német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) kivonult a tárgyalásokról, kudarcba fulladtak hétfőre virradóra Berlinben az egyeztetések a pártok színei alapján csak Jamaica-koalíciónak nevezett együttműködésről a konzervatív uniópártokkal (CDU/CSU) és a Zöldekkel. A dpa német hírügynökség a parlamenti matematika alapján három forgatókönyvet tart elképzelhetőnek a patthelyzet feloldására.

Elméletileg lehetséges lenne fenntartani a CDU/CSU és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) jelenlegi nagykoalícióját, az SPD azonban erre nem hajlandó. Andrea Nahles, a párt frakcióvezetője pénteken ismételten kizárta a nagykoalíció lehetőségét. Martin Schulz pártelnök az SPD-t ellenzéki pártnak tekinti.

Szintén lehetséges út a kisebbségi kormányzás. A CDU/CSU-nak és az FDP-nek együtt 29 mandátuma hiányzik a többséghez a törvényhozás alsóházában (Bundestag), így ennek a fekete-sárga koalíciónak más frakciókból érkező szavazatokra lenne szükségük. Ugyanez érvényes a fekete-zöld koalíció esetében is; itt 42 szavazat hiányzik a többséghez. Angela Merkel kancellár azonban nem híve a változékony, bizonytalan többségnek. Éppen a kockázatossága miatt parlamenti választások után még sohasem alakult kisebbségi kormány Németországban.

A harmadik – legvalószínűbb – forgatókönyvet az újbóli választások jelentik. Az ahhoz vezető út azonban az alkotmánynak megfelelően kanyargós. Az újbóli választásokat az alaptörvény szerint kancellárválasztásnak kell megelőznie. Mindenekelőtt a szövetségi elnöknek kell jelölnie valakit a kancellári tisztségre. A jelölt akkor lehet kancellár, ha a Bundestag több mint a fele megszavazza. Eddig a Német Szövetségi Köztársaság minden kancellárját így választották meg.

Ha a szövetségi elnök által javasolt politikus nem kapja meg a többség támogatását, akkor kezdődik a második választási szakasz. A Bundestagnak két hete van, hogy abszolút többséggel megegyezzen a kancellár személyéről. A választások és kancellárjelöltek száma korlátlan. A Bundestag ennek megfelelően teljesen kihasználatlanul hagyhatja a két hetet, vagy akár 15-ször is megpróbálhat kancellárt választani. Ha azonban ebben a két hétben sem sikerül többséggel kancellárt választani, elkezdődik a harmadik választási szakasz. Ekkor már a relatív többség is elegendő. Azt választják meg, aki az összes jelölt közül a legtöbb szavazatot kapta.

Ezután ismét a szövetségi elnök kezében a döntés. Ha valakit csak relatív többséggel választanak meg, a szövetségi elnök kinevezheti egy kisebbségi kormány kancellárjává, de fel is oszlathatja a parlamentet. Ekkor 60 napon belül meg kell történnie az újabb választásoknak.

A dpa szerint a nagykoalíció fenntartása szinte kizárt, a kisebbségi kormányzás valószínűtlen, és a legtöbb jel arra utal, hogy Németországban új választást kell tartani.

A szociáldemokraták továbbra is ellenzékben akarnak maradni

A német szociáldemokrata párt (SPD) az úgynevezett Jamaica-koalícióról folytatott egyeztetések kudarca után sem hajlandó folytatni a kormányzati együttműködést a CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel, és ragaszkodik ahhoz az elhatározásához, hogy ellenzékben tölti a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után kezdődött törvényhozási ciklust – jelezte a párt több vezetője hétfőn.

A CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek egyeztetésének sikertelensége nem változtatja meg a Bundestag-választás eredményét, amely az SPD számára azt jelenti, hogy ellenzékbe kell vonulnia – szögezte le Ralf Stegner, a szociáldemokraták egyik alelnöke. Az SPD a „súlyos választási vereség után sem taktikázott, és most sem teszi ezt”, hanem ragaszkodik döntéséhez – tette hozzá Twitter-bejegyzésében. Kiemelte: nem törvényszerű, hogy egy esetleges előrehozott választás a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) malmára hajtaná a vizet.

Az SPD egy másik alelnöke, Thorsten Schäfer-Gümbel a Hessischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaságnak azt mondta, hogy  az SPD nem „pótkerék” egy bajba került autóhoz, amely felett elveszítette az irányítást a sofőr, Angela Merkel kancellár.

Martin Schulz pártelnök még nem nyilatkozott a vasárnap éjjel kudarcba fulladt koalíciós egyeztetésekről, de korábban többször elmondta, hogy az SPD nem folytatja a 2013-ban kezdett kormányzást a CDU/CSU-val.

A pártok színei alapján elnevezett Jamaica-koalícióról október 18-án kezdett egyeztetés azért végződött sikertelenül, mert az FDP kivonult a tárgyalásokról. Tovább

Kapcsolódó cikkeink:

A francia elnök aggodalmának adott hangot

Aggodalmának adott hangot hétfőn Emmanuel Macron francia államfő amiatt, hogy kudarcba fulladtak az egyeztetések a Jamaica-koalíciónak nevezett kormányzati együttműködésről Németországban.

„Nem érdekünk, hogy befagyjanak a tárgyalások (…) Ezért nekünk muszáj továbblépni” – mondta a francia köztársasági elnök, mielőtt hivatalában fogadta Bernard Accoyer-t, a jobbközép Köztársaságiak nemzetgyűlési frakcióvezetőjét. A nap folyamán a francia elnök valamennyi francia parlamenti párt vezetőjével konzultál az európai reformterveiről.

„Beszéltem a kancellárral tegnap késő este” – jelezte Emmanuel Macron. „(Christian) Lindner (a német Szabad Demokrata Párt, FDP elnöke) nyilatkozatai elég kemények, megvan a kudarcnak a valódi kockázata” – tette hozzá a francia elnök.

Forrás: MTI/dpa/Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »