Lengyelország Patriot légvédelmi rakétákat vásárol

Az Egyesült Államok 10,5 milliárd dollár értékben ad el Patriot rakétavédelmi rendszereket Lengyelországnak. A Pentagon bejelentése szerint az eladást pénteken hagyta jóvá a külügyminisztérium.

Antoni Macierewicz lengyel védelmi miniszter már márciusban jelezte, hogy Varsó várhatóan aláírja a megállapodást a védelmi iparra szakosodott Raytheonnal a rakétavédelmi rendszerek vásárlásáról. Varsó elfogó rakétákat, robotrepülőgépeket, valamint rövid hatótávolságú taktikai ballisztikus rakétákat vesz.

A megállapodásban szerepelnek a legkorszerűbb továbbfejlesztett Patriot fegyverrendszerek (PAC-3), radarok, lövegek, szállítóeszközök, karbantartási felszerelések, tartalék-alkatrészek és szoftverek.

A Pentagon közlése szerint a két szakaszban lebonyolítandó üzletkötés lehetővé teszi majd Lengyelországnak, hogy olyan NATO-szövetségeseivel együtt vehessen részt légi és rakétavédelmi hadgyakorlatokon, mint Hollandia, Németország, Spanyolország és Görögország, amelyeknek szintén Patriot rakétarendszereik vannak.

A fegyvereladást az amerikai külügyminisztérium engedélye után – mivel kifejezetten fejlett haditechnológiáról van szó – még a kongresszusnak is jóvá kell hagynia.

Az Egyesült Államok Klaus Iohannis román elnök júliusi washingtoni látogatásakor Romániával is megállapodott Patriot-rendszerek eladásáról. Bukarest 3,9 milliárd dollárért szerez be rakétavédelmi rendszereket. Tovább

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »