Gördülékenyen zajlanak az osztrák koalíciós tárgyalások

Jól haladnak a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) között folyó koalíciós tárgyalások, különösen a biztonsági és védelmi kérdésekben sikerült már számos ügyben egyezségre jutni – közölte Heinz-Christian Strache, az FPÖ vezetője pénteken Bécsben.

A leendő osztrák kormánykoalíció terveiről eddig annyi konkrétumot lehet tudni, hogy a menekültstátuszt elnyert külföldiek várhatóan csak tíz év után kérvényezhetnek majd osztrák állampolgárságot a jelenlegi hat év helyett. Ezenkívül a menekülteknek járó juttatásokat is jelentősen csökkenteni akarják szövetségi szinten.

Sebastian Kurz, az ÖVP elnöke is arról számolt be, hogy nagyon jól haladnak a tárgyalások, más területeken is előrelépések történtek az egyeztetéseken.

A két párt jó együttműködése ellenére azonban kérdéses, hogy karácsony előtt le tudják-e zárni a koalíciós tárgyalásokat. Különösen a radikális jobboldali FPÖ tette egyértelművé, hogy nem szeretnék, ha határidők miatt nyomás nehezedne rájuk. Nem egy régi autót akarnak újrafényezni, hanem valami teljesen újat szeretnének nyújtani – fogalmazott Strache.

Az október 15-i parlamenti választásokon a néppártiak 31,5 százalékot, a szociáldemokraták 26,9 százalékot, a szabadságpártiak pedig 26 százalékot kaptak. Sebastian Kurz a választások után bejelentette, hogy pártja az FPÖ-vel kezd koalíciós tárgyalásokat. Döntését azzal indokolta, hogy a két párt politikájában sok a tartalmi átfedés, és mindketten a gyökeres változás hívei.

Szerda este több mint háromezren tüntettek Bécsben az FPÖ lehetséges kormánykoalíciós tagsága ellen. Több tüntető az FPÖ-n belüli konkrét személyeknek a kormányban való részvétele ellen tiltakozott, mert szerintük ezek az emberek szélsőséges jobboldaliakkal állnak kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »