Duterte nem lelkesedik Trump ajánlatáért

Jobb nem piszkálni a dél-kínai-tengeri területi vitát, amelynek ügyében az amerikai elnök felajánlotta közvetítését – jelentette ki a Fülöp-szigetek elnöke vasárnap, egy nappal a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozója előtt.

Rodrigo Duterte egy üzleti fórumon beszélve – Donald Trump nevét nem említve – azt mondta, hogy egyes „forrófejűek” azt szeretnék, ha az ASEAN ebben az ügyben konfrontációba bocsátkozna Kínával. „A Dél-kínai-tengert jobb nem piszkálni. Senki sem engedheti meg magának a háborút, még a nagyhatalmak, Oroszország, Kína és az Egyesült Államok sem” – mondta.

Manila, 2017. november 12. Donald Trump amerikai elnök (b), valamint Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államfõ (j) és élettársa, Cielito Avanceno a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége, az ASEAN csúcstalálkozójának margóján tartott díszvacsorán Manilában 2017. november 12-én. Az 50 évvel korábban, 1967-ben megalapított ASEAN éves tanácskozását november 10. és 14. között rendezik a Fülöp-szigeteki fõvárosban. (MTI/AP pool/Aaron Favila)

Manila, 2017. november 12.
Donald Trump amerikai elnök (b), valamint Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államfő (j) és élettársa, Cielito Avanceno a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége, az ASEAN csúcstalálkozójának margóján tartott díszvacsorán Manilában 2017. november 12-én. Az 50 évvel korábban, 1967-ben megalapított ASEAN éves tanácskozását november 10. és 14. között rendezik a Fülöp-szigeteki fõvárosban. (MTI/AP pool/Aaron Favila)

Az ország külügyminisztere is óvatosan reagált Trump szombaton Vietnamban elhangzott ajánlatára, mondván, az „nagyon jóindulatú és nagylelkű, és Trump jó közvetítő, de természetesen a területi igényekkel fellépő országoknak csoportként kell válaszolniuk, és egy ország nem reagálhat elhamarkodva, mert a közvetítés minden igénylőt érint”.

Kína már számos alkalommal elutasította, hogy a Dél-kínai-tenger felségterületének ügyét regionális találkozókon rendezzék. Peking a területi igényeket külön-külön akarja megvitatni az érintett országokkal.

Az ASEAN hétfői csúcstalálkozójától azt várják, hogy ott bejelentsék: hivatalos tárgyalásokat kezdenek a Peking által javasolt „viselkedési kódexről”, amelynek az lenne a célja, hogy megelőzzék a fegyveres összeütközést a dél-kínai-tengeri területi vita miatt.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök, Trump ajánlatától függetlenül, a Fülöp-szigeteki újságokban megjelentetett cikkében arról írt, hogy a kínai-fülöp-szigeteki kapcsolatokban „új fejezet nyílt” 2016 októbere óta, amikor Duterte elnök sikeres látogatást tett Pekingben, és a felek több mint húsz együttműködési megállapodást írtak alá, köztük egy sor, azóta beindult infrastrukturális projektről.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/dpa/Hszinhua

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »