Több száz új név a szaúdi korrupciós listán, jönnek a befagyasztások

Szaúd-Arábia meglepetésszerű fellépése a korrupcióval vádolt miniszterek és hercegek ellen várhatóan még nem ért véget, a központi bank ugyanis egy több száz nevet tartalmazó listát küldött szét a kereskedelmi bankoknak, mely számláknak egyben a befagyasztását is kérte.

Az eddig letartóztatott személyeknek összesen mintegy 33 milliárd dolláros vagyona forog kockán, de máris több tucat olyan befagyasztás lett kezdeményezve, amelyek (még) nem letartóztatott személyek számláit érintik. A következő napokban pedig még több jöhet, a pénzügyi hatóság ugyanis több száz számla befagyasztását helyezte kilátásba.

A szaúdi pénzügyminiszter Ibrahim bin Abdulaziz Al-Assaf 2013. szeptember 4-én, a szentpétervári reptéren, amint a G20-csúcsra érkezik. Az ő neve is szerepelt az anti-korrupciós bizottság letartóztatási listáján.  EPA/KONSTANTIN SALOMATIN / POOL

A szaúdi pénzügyminiszter Ibrahim bin Abdulaziz Al-Assaf 2013. szeptember 4-én, a szentpétervári reptéren, amint a G20-csúcsra érkezik. Az ő neve is szerepelt az anti-korrupciós bizottság letartóztatási listáján. EPA/KONSTANTIN SALOMATIN / POOL

Az intézkedések okait egyelőre nem közölték, és a központi bank tisztségviselői sem válaszoltak az ezzel kapcsolatos megkeresésekre. A hétvégi intézkedésekre mindössze néhány órával azután került sor, hogy Szalmán király, a trónörökös Mohamed bin Szalmán herceg vezetésével egy anti-korrupciós bizottságot állított fel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Egyes vélemények szerint a letartóztatások mindössze azt a célt szolgálták, hogy végleg eltávolítsák a vezetésből azokat a személyeket, akik nem a trónörököst támogatják.

A vádak mindenesetre már kezdenek kiszivárogni, al-Valíd herceget – aki az uralkodóház külföldön legismertebb képviselője, egyben a világ egyik leggazdagabb embere – pénzmosással, vesztegetéssel és zsarolással vádolják, Miteb herceget sikkasztással, valamint azzal, hogy egyes projekteket a saját cégeinek juttatott, a hercegi család egy másik tagját, Turki bin Abdullah herceget pedig hasonló módon egy vasúti projekttel kapcsolatos korrupciós tevékenységgel vádolták meg, miszerint arra használta befolyását, hogy magának nyerjen meg bizonyos elvégzendő munkákat.

Forrás: Bloomberg

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »