Elégedetlenek a franciák az elnök első féléves tevékenységével

A franciák alig 35 százaléka elégedett Emmanuel Macron francia államfő első féléves tevékenységével, 59 százalékuk elégedetlen vele, hat százalékuknak pedig nincs véleménye – derül ki a Harris Interactive közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet a France2 közszolgálati televízió tett közzé vasárnap.

A november 2-án és 3-án 1817 francia nagykorú megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a tavaszi elnökválasztás első fordulójában Emmanuel Macronra szavazók 80 százaléka, és a jobboldali Francois Fillon táborának pedig 51 százaléka elégedett a köztársasági elnök eddigi politikájával.

A szocialista választóknak viszont alig 20 százaléka, a két radikális tábornak, a Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Front és Jean-Luc Mélenchon pártja, a radikális baloldali Lázadó Franciaország választóinak pedig csak 18 százaléka támogatja Macron irányvonalát.

A franciák úgy látják, hogy az elnöki politika a vagyonosabb rétegeknek kedvez: 63 százalék szerint a jelenlegi kormánypolitikával a felsőbb rétegek járnak jól, hét százalék szerint a középosztálynak kedvez, míg 21 százalék szerint egyik réteget sem részesíti előnyben Emmanuel Macron. A megkérdezettek 45 százaléka szerint a kormánypolitika egyszerre jobb- és baloldali, 41 százalék szerint jobboldali, míg a választók alig 5 százaléka érzékeli baloldalinak.

A franciák leginkább Emmanuel Macron külpolitikáját támogatják, 51 százalék szerint az elnöknek a korábbiaknál jelentősebb súlyt sikerült biztosítani Franciaországnak a nemzetközi színtéren, de csak 49 százalék szerint tudja az államfő szavatolni az ország biztonságát. Abban, hogy sikeresek lesznek a reformok, a franciák 44 százaléka hisz, s csak alig 27 százalék bízik abban, hogy javulni fog az emberek vásárlóereje.

Kapcsolódó anyagunk: Macron fejében már összeállt a jövő Európai Uniója

A belpolitikai intézkedések közül a legnagyobb támogatást a lakhatási adó eltörlése élvezi, ezzel a leginkább elégedett a megkérdezettek 52 százaléka. Az új terrorelhárítási törvényt a franciák 25 százaléka jelölte meg Macron első intézkedései közül a legkielégítőbbnek, az egyetemi felvételi reformjára 24, a munkajogi reformra pedig 19 százalék szavazott.

Korábban írtuk: Macron betartja a választási kampányban tett ígéreteit

Egy másik, az IFOP közvélemény-kutató intézet által készített, és a Le Journal du Dimanche című vasárnapi lapban közzétett felmérés szerint a franciák a kormánytagok közül leginkább Laura Flessel sportügyi miniszter munkájával elégedettek, mégpedig 68 százalékos támogatottsággal. Őt követi 59 százalékkal Jean-Yves Le Drian külügyminiszter és 57 százalékkal Frédérique Vidal, a felsőoktatásért felelős tárca vezetője, valamint Marlene Schiappa, a nők és a férfiak egyenjogúságáért felelős államtitkár. Edouard Philippe miniszterelnökkel a franciák 54 százaléka elégedett.

A reprezentatív felmérés október 30-án és 31-én 1001 francia nagykorú megkérdezésével készült.

Augusztusban is írtunk róla, hogy Emmanuel Macron francia elnök választói felébredtek rózsaszín álmukból, és ezt az államfő népszerűségi indexe is megérezte: míg májusban-júniusban a megkérdezettek 62 százaléka volt elégedett Macron munkájával, legutóbb ez az arány csupán 36 százalék volt az Ifop közvélemény-kutató intézet szerint. Bővebben….

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »