Megérkeztek az orosz fegyverek a Fülöp-szigetekre

Megérkezett helyi idő szerint szerdán a Fülöp-szigetekre az az orosz fegyverszállítmány, amellyel Moszkva a helyi kormánynak a terrorizmus elleni harcát hivatott támogatni, Manila kikötőjében egyebek között 5000 Kalasnyikov gépkarabélyt és 20 katonai járművet adtak át az ország magas rangú vezetőinek.

Az ünnepélyes keretek között megtartott átadásra a jelenleg Manila kikötőjében állomásozó, az Oroszország csendes-óceáni flottájához tartozó Pantyelejev tengeralattjáró-elhárító hajó fedélzetén került sor. Az eseményen részt vett Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, illetve Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök Delfin Lorenzana védelmi miniszter kíséretében.

A televízió által élőben sugárzott eseményen ezenkívül egymillió lőszert és 5000 acélsisakot is átadtak. Lorenzana a fegyverszállítmányról elmondta, hogy “díjmentes adományról” van szó, amellyel – mint fogalmazott – az orosz kormány segíteni akarja országát a terrorizmus elleni harcban.

Az adomány egy nappal azután érkezett meg, hogy helyi idő szerint kedden Sojgu és Lorenzana haditechnikai együttműködésről szóló megállapodást írt alá a Manilától mintegy 100 kilométerre északnyugatra található Clark Freeportban, az ASEAN-országok (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) védelmi minisztereinek ott megtartott találkozójának keretében.

Duterte 2016 júniusi hatalomra kerülése óta Manila fokozatosan távolodik hagyományos szövetségesétől, az Egyesült Államoktól, a Fülöp-szigeteki elnök hivatalba lépése óta többször bírálta az Egyesült Államokat, és világossá tette, hogy kész inkább Pekinghez és Moszkvához közeledni.

Korábban írtuk: Májusban végleg átpártolhat Putyinhoz a Fülöp-szigetek

Forrás: MTI/EFE/TASZSZ

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Egyre csak nő a feszültség a török offenzíva miatt

Szíriából kilőtt rakéták csapódtak be vasárnapra virradóra a dél-törökországi Kilis tartomány területén, miután a török hadsereg hadműveleteket kezdett a kurdok felügyelete alatt álló Afrín térségében. A török haderő vasárnap a szárazföldi hadműveletet is megindította, Franciaország pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte, amely hétfőn össze is ül.

Read More »