Nagymértékű város-vidék ellentét jellemezte az osztrák szavazókat

Markáns különbségek mutatkoztak az osztrák parlamenti választásokon a vidéki és a városi szavazók között: miközben a szociáldemokratákra (SPÖ) főként a nagyvárosok lakói voksoltak, a néppártiak (ÖVP) és szabadságpártiak (FPÖ) támogatottsága vidéken kétharmados volt – írta az APA osztrák hírügynökség csütörtökön. Emellett az ÖVP a városokban is népszerűbb volt, mint 2013-ban, vidéken pedig még tovább tudta növelni előnyét hagyományos ellenfelével, az SPÖ-vel szemben.

A választások eredményeit vizsgálva két érték különösen szembetűnő: a vidéki települések szavazóinak 38 százaléka a néppártra voksolt, míg olyan sűrűn lakott nagyvárosokban, mint Bécs, Graz, Linz, Innsbruck, Klangenfurt és Salzburg, az SPÖ 33,3 százalékos támogatottságra tett szert.

Mindezek ellenére az APA úgy látja, hogy csökkent a polarizáció. A kisvárosokban és az elővárosokban mindhárom nagy párt támogatottsága nagyjából ugyanakkora volt. Ezeken a településeken az ÖVP 29,1 százalékot, míg a másik két párt 28 százalékot szerzett. A 2013-as választásokhoz képest a néppárt és a szabadságpárt itt jelentősen előretört: négy éve a városokban még csak 20,4, illetve 22 százalékot szereztek, míg a szociáldemokraták nem tudták növelni támogatottságukat.

A városi és a vidéki szavazói magatartás különbsége jelentős. „Ennél még határozottabb város-vidék eltérést láthattunk az elnökválasztás során” – mutatott rá Franz Sommer, az ARGE Wahlen osztrák elemzőintézet munkatársa.

Az SPÖ gyakorlatilag csak a nagy agglomerációs központokban tett szert előnyre, amelyek korábban a Zöldek szavazóbázisai voltak. Eközben az ÖVP és az FPÖ a vidéki településeken 67,2 százalékos többséget szerzett. A kisebb városokban a két párt együtt 57 százalékot ért el. A 2013-as parlamenti választásokhoz képest ez mind vidéken, mind a városokban 15 százalékpontos emelkedést jelent.

A szabadságpártiak és a néppártiak csak a nagyvárosokban nem kapták meg a szavazatok többségét. Itt a két párt együtt 45,5 százalékot szerzett, de ez is 10 százalékpontos emelkedés 2013-hoz képest.

Az APA értékelése a levélszavazatok ismerete nélkül készült, az október 15-i választások eredményét csütörtökön véglegesítik.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »