A kínai kommunisták kongresszusa meghatározza az ország további útját

Kongresszust rendez a világ legnagyobb pártja, a Kínai Kommunista Párt. A jelenlegi főtitkárból, Hszi Csin-pingből lesz-e új “nagy elnök?” Meddig marad hivatalában? – veti fel a dpa német hírügynökség az esemény előestéjén.

Hszi Csin-ping államfő, a 90 millió fős kínai párt első embere a kongresszuson bővíteni akarja már amúgy is nagy hatalmát. A politikus szerdán elhangzó irányadó beszédében előterjeszti politikai és gazdasági vízióját a világ második legnagyobb gazdasága számára. Az öt év elteltével megtartandó újabb pártkongresszust szigorú biztonsági intézkedések kísérik. Több mint háromezer újságíró tudósít az eseményről, amely jövő keddig tart.

A pártkongresszust gondosan előkészítették. A találkozón “új, specifikus tervet fognak előterjeszteni az elkövetkezendő öt évre, Kína reformja és fejlődése számára” – közölte Tuo Csen szóvivő egy keddi sajtóértekezleten. A szóvivő válaszait nyilván előre kiválogatott kérdésekre adott válaszokból papírból olvasta fel. Hangsúlyozta, hogy Kína továbbra is kész fogadni külföldi befektetéseket. Az ország a saját útját fogja járni és “nem fogja másolni” más országok politikai modelljeit.

A csaknem 2300 küldött Hszi Csin-pinget további öt évre meg fogja erősíteni hivatalában. A spekulációk közepette, hogy “Kína erős embere” 2022 után is újabb mandátumra fog törekedni, a harmadikra, felvetődött a kérdés, hogy Hszi Csin-ping Vlagyimir Putyin példáját követi-e, s hogy az orosz elnök miként maradhatna a vártnál hosszabb ideig hatalmon.

Nagy érdeklődés előzi meg, hogy a párt Hszi Csin-ping esetében ismét bevezeti-e az “elnök” titulust, amely az államalapító Mao Ce-tungnak jár ki. “Egy elnöknek nincs hivatali ideje, a posztot örök időkre birtokolhatja” – vélekedett Vu Csiang politikaprofesszor, aki korábban a pekingi Csinghua egyetemen tanított. Egyedül az látszik biztosnak, hogy a küldöttek rögzíteni akarják a pártalapszabályban Hszi Csin-ping ideológiai örökségét. Amennyiben neve bekerülne oda, Hszi Csin-ping Mao Ce-tunggal, vagy a kínai gazdasági reformok atyjával, Teng Hsziao-pinggel kerülne egy sorba.

Peking, 2017. október 18. Hszi Csin-ping kínai elnök beszédet mond a Kínai Kommunista Párt XIX. kongresszusának megnyitóján a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2017. október 18-án. A párt programját öt évre meghatározó egyhetes kongresszuson megválasztják az új politikai bizottság tagjait. (MTI/EPA/Ho Hvi Jung)

Peking, 2017. október 18.
Hszi Csin-ping kínai elnök beszédet mond a Kínai Kommunista Párt XIX. kongresszusának megnyitóján a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2017. október 18-án. A párt programját öt évre meghatározó egyhetes kongresszuson megválasztják az új politikai bizottság tagjait. (MTI/EPA/Ho Hvi Jung)

Hszi Csin-ping tézisei, amelyek a “kínai álom”, vagy “a kínai nemzet nagy újjászületése” körül forognak, nehezen megfoghatók. Számos új koncepciót, jelszót vezettek be, amelyek “csaknem lehetetlenné teszik az irány világos meghatározását” – mondta Mathhias Stepan berlini Kína-kutató. “Gondolatvilágának középpontjában a kommunista párt történelmi küldetésébe vetett megingathatatlan hit, a kínai sajátosságokkal rendelkező szocializmus megteremtése, Kína felemelkedése nagyhatalommá áll” – vélte a kutató.

A kulisszák mögötti csatározások után a pártkongresszus olyan személyi döntést is jóváhagy, amellyel Hszi Csin-ping emberei közül még többet juttat vezető pozícióba. Hszi Csin-ping “dominanciájára jó példa, hogy mindössze öt év alatt képes volt frakcióját talán a legerősebbé megtenni a kommunista párton belül” – vélte Willy Lam, a hongkongi Kínai Egyetem professzora.

A pártkongresszus 200 szavazati joggal rendelkező tagból és 150 jelöltből álló új Központi Bizottságot is választ. Kicserélhetik a Központi Bizottság hetven százalékát. Ez lenne a legnagyobb személycsere a népköztársaság történetében.

Az új összetételű Központi Bizottság egy nappal a kongresszus befejezése után áldását adja a mostanáig 25 tagú Politikai Bizottság összetételére. Ebből a testületből alakul ki a legszűkebb vezetői kör, a jelenleg héttagú Állandó Bizottság. Hszi Csin-pingen és Li-Kö-csiang kormányfőn kívül az összes többi tag kiválna a korhatár miatt. Vannak spekulációk azzal kapcsolatban, hogy a korrupció elleni harc élharcosa, Vang Csi-san megtartja-e helyét. A 69 éves Vang megtartásával vétenének az íratlan pártszabályok ellen, amelyek 68 évben jelölik ki a korhatárt. A legutóbbi rendezvények, amelyeken méltatták munkáját, arra látszanak utalni, hogy a pártfőnök befolyásos támogatója mégiscsak visszavonul az első sorból.

Forrás: MTI/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »