Washington Post: valós volt a katari zűrzavart indító hackertámadás

A Katarra most nyomást gyakorló egyik ország, az Egyesült Arab Emírségek kormánya szervezte meg azt a hackertámadást, amelynek később döntő szerepe volt abban, hogy az emírségek, Szaúd-Arábia és szövetségeseik megszakították diplomáciai kapcsolataikat Dohával, és ultimátumot intéztek Katar vezetőihez – jelentette vasárnap a The Washington Post című amerikai napilap.

A lap arról ír, hogy amerikai hírszerzési források úgy tudják, az abu-dzabi kormány vezető tagjai május 23-án vitatták meg a tervet. Másnap a katari állami hírügynökség honlapján megjelent egy cikk, amely arról szólt, hogy a katari emír, Tamím bin Hamad asz-Száni egy beszédében Iránt méltatta, és arról beszélt, hogy Katar remek kapcsolatokat ápol Izraellel, valamint kritizálta a Donald Trump amerikai elnök közel-keleti látogatása után kialakult iránellenes hangulatot. Hasonló, az arab világban vörös posztónak számító jelentések jelentek meg a hírügynökség Twitter-fiókján is.

A szomszédos országok azonnali felhördülésére a katari állami hírügynökség azonnal törölte a kifogásolt megjegyzéseket és arra hivatkoztak, hogy a híreket egy kibertámadás során hackerek publikálták, de az események villámgyors lefolyása alapján kijelenthető, hogy ez már nem segített a helyzeten.

Viharfelhők a Közel-Keleten: négy ország szakított Katarral

Katar villámgyors elszigetelésének háttere

A The Washington Post jelentését az emírségek washingtoni nagykövetsége hamisnak nevezte, és közölte, hogy az országnak „az égvilágon semmi köze nem volt az állítólagos hackertámadáshoz”.

Szaúd-Arábia, az emírségek, Egyiptom és Bahrein a múlt hónapban szakították meg diplomáciai kapcsolataikat Dohával – gyakorlatilag blokád alá vették a szárazföldön csak Szaúd-Arábia felől megközelíthető félszigeten fekvő Katart, mert szerintük szélsőségeseket támogat, beleavatkozik szomszédai belügyeibe, aláássa a térség biztonságát és stabilitását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »